Up 2 Date

Internationaal Strafhof Den Haag gaat oorlogsmisdaden in Palestina onderzoeken

foto: AFPfoto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Internationaal Strafhof Den Haag gaat oorlogsmisdaden in Palestina onderzoeken

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft besloten dat de oorlogsmisdaden in Palestina (Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever) onderzocht gaan worden. Dat meldt ANP.

'Tweeduizend Palestijnen in zeven weken tijd omgekomen'

Het gaat om de misdaden die in de Gazastrook zijn gepleegd na 13 juni 2014 door zowel het Israëlische leger als Palestijnse milities, zoals die van de beweging Hamas. In juli en augustus van 2014 zouden er maar liefst 2000 Palestijnen zijn omgekomen door het geweld van de strijdkrachten.

Israëliërs woedend en spreke van 'antisemitisme'

Het besluit van het Hof is zeer slecht gevallen bij de Israëlische autoriteiten. Zo noemt de minister van Buitenlandse Zaken het onderzoek "een daad van moreel en wettelijk bankroet". De premier van het land, Benjamin Netanyahu, sprak zelfs van "antisemitisme". Op Twitter schrijft hij dat hij altijd zal "vechten voor de waarheid met al onze macht, overal ter wereld, en het beschermen van onze soldaten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Palestijnen blij met besluit Hof

Aan de Palestijnse kant werd wel positief gereageerd op het besluit. "De misdaden die de leiders van de Israëlische bezetting hebben gegaan - en die nog steeds systematisch en wijdverspreid doorgaan - maken dit onderzoek noodzakelijk en urgent", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit.

Ster advertentie
Ster advertentie