Up 2 Date

GGD maakt zich zorgen over grote toename schurft, vooral onder studenten

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. GGD maakt zich zorgen over grote toename schurft, vooral onder studenten

Het aantal mensen met schurft is de afgelopen tijd extreem toegenomen. Sinds 2011 is het zelfs bijna vertienvoudigd. Vooral onder 15- tot 24-jarigen is de huidaandoening, waar nog een groot taboe op rust, een probleem. De GGD maakt zich zorgen en is speciale spreekuren voor mensen met schurft begonnen.

Wat is schurft?

Schurft is een huidaandoening waarbij de schurftmijt, een piepklein beestje, onder de huid gaat zitten. Daar legt het beestje eitjes en poept het, wat zorgt voor een allergische reactie met veel jeuk. Je kunt schurft krijgen door lang (meer dan 15 minuten) of regelmatig (huid-op-huid)contact te hebben met iemand die besmet is. Denk aan knuffelen, maar ook naast iemand op de bank zitten kan al besmetting veroorzaken.

Te weinig kennis huisartsen

Waar veel infectieziektes tijdens de coronaperiode juist minder vaak voorkwamen, zijn het aantal schurftbesmettingen de afgelopen twee jaar enorm gestegen. Dit jaar kwamen er wekelijks 2900 meldingen binnen bij artsen. Waarschijnlijk zijn de besmettingscijfers in werkelijkheid nog hoger, omdat niet iedereen ermee naar de dokter gaat.

Bij de GGD zien ze dat huisartsen niet altijd over de juiste kennis en ervaring beschikken wanneer het om schurft gaat. Vooral studenten krijgen te maken met de huidaandoening en die hebben vaak nog een huisarts in de plaats waar ze vandaan komen. "Die huisartsen denken dan niet zo snel aan schurft. Zo schrijven ze wel eens medicatie voor eczeem uit, terwijl het achteraf schurft blijkt te zijn", aldus GGD-arts Ewout Fanoy tegen NOS.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Intensieve behandeling

Naast meer samenwerking met huisartsen is de GGD ook bezig met het verbeteren van de behandeling. Daar gaat het nu namelijk vaak mis. Wanneer je besmet bent, moet je jezelf voor je gaat slapen helemaal insmeren met zalf. Ook moet je je beddengoed wassen op 60 graden en je kleren drie dagen lang in plastic zakken stoppen. Een week later moet dat allemaal nog een keer.

Telkens opnieuw

Naast dat dat proces heel precies moet worden uitgevoerd, is het ook nog eens belangrijk dat mensen uit je huishouden dezelfde behandeling ondergaan. En wanneer je met een groep studenten woont, is dat nogal een opgave. "Als ook maar één iemand uit het huis het niet goed uitvoert, blijft schurft door het huis heen pingpongen", aldus Fanoy. Bovendien is het soms lastig te achterhalen of je er helemaal vanaf bent, waardoor er veel angst bestaat om het (opnieuw) te krijgen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Taboe

Wat de behandeling van schurft ook lastig maakt, is dat er een taboe op de aandoening heerst. Het idee van beestjes onder je huid is voor de meesten toch 'vies' of 'eng'. "Studenten moeten het bespreekbaar maken en over hun schaamte heenstappen", benadrukt arts Fanoy. "Schurft is namelijk niet klaar bij alleen een behandeling van jezelf."

Sinds dit jaar zijn er in Amsterdam, Utrecht, Leiden en Nijmegen speciale spreekuren voor schurft. Mensen worden daar geholpen met hun fysieke en mentale klachten, maar er wordt ook bron- en contactonderzoek gedaan.

Ster advertentie
Ster advertentie