Up 2 Date

Werkgevers willen coronaregels terug om besmettingen onder controle te houden

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Werkgevers willen coronaregels terug om besmettingen onder controle te houden

Als het aan de ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland ligt, worden de basisregels rond corona weer ingevoerd om het aantal besmettingen onder controle te houden. Dat laten de organisaties weten in een brief aan werkgevers.

"Nieuwe beperkingen in het najaar voorkomen"

Volgens hen zijn regels zoals thuiswerken bij klachten, zelftesten, goed ventileren en handen wassen weer belangrijk nu het aantal coronabesmettingen in Nederland oploopt, terwijl de vakantieperiode nog moet beginnen. Aangezien veel sectoren kampen met personeelstekorten is het ook van belang om extra verzuim zoveel mogelijk te voorkomen. "Hoe meer we nu al met elkaar de besmettingen onder controle houden, des te minder de kans op een verder oplopend reproductiegetal en mogelijk nieuwe beperkingen in het najaar", aldus voorzitters Ingrid Thijssen (VNO-NCW) en Jacco Vonhof (MKB-Nederland).

Duidelijkheid

In de brief wordt ook aangegeven dat sommige branches niet zomaar alle maatregelen kunnen uitvoeren en dat ze zich daar zorgen over maken. Voor sommige bedrijven zou bijvoorbeeld de coronapas een uitweg bieden, maar de wettelijke basis om het toegangsbewijs opnieuw in te voeren ontbreekt momenteel. De ondernemersorganisaties willen dat de overheid duidelijk maakt wat bedrijven in verschillende scenario's kunnen verwachten van het coronabeleid. "Het kan nooit zo zijn dat corona alleen nog een risico voor sectoren/ondernemers wordt en zij de prijs betalen als het virus toch weer oplaait en de overheidsinspanningen te laat zijn."

Nieuw coronaplan

In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) vorige week maandag laten weten dat het kabinet de samenleving zo lang mogelijk wil openhouden met behulp van een nieuw coronaplan. Kuipers geeft aan dat het nog onduidelijk is wat er met het coronatoegangsbewijs gaat gebeuren. "Het kabinet blijft hierover in gesprek met de sectoren en zal de juridische grondslag van het toegangsbewijs onderzoeken. Als het coronavirus hevig oplaait en er sprake is van een zwart scenario, kunnen vergaande maatregelen onvermijdelijk zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie