Up 2 Date

Kabinet wil samenleving openhouden met nieuw coronaplan

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet wil samenleving openhouden met nieuw coronaplan

Het kabinet wil de samenleving zo lang mogelijk openhouden met behulp van een nieuw coronaplan. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid schrijft maandag in een brief aan de Tweede Kamer dat daarvoor een basisparaatheid voor vaccineren, monitoren, testen en traceren wordt ingesteld.

Basisparaatheid

In het basisparaatheidsplan is onder meer uitgewerkt hoe men in korte tijd kan opschalen met betrekking tot het afnemen van coronatests en het zetten van vaccinaties. Ook is daarin opgenomen hoe winkels met looproutes en spatschermen coronaproof open kunnen blijven. Aan de openingstijden zal waarschijnlijk niet gesleuteld worden, aangezien eerdere coronagolven hebben uitgewezen dat dat averechts werkt.

Met het nieuwe plan is het vooral de bedoeling dat scholen en kinderopvang zo lang mogelijk openblijven. Het sluiten van fysiek onderwijs komt pas in aanmerking als er geen andere maatregelen meer mogelijk zijn. "Sluiting is pas aan de orde als scholieren, studenten en personeel in de scholen en onderwijsinstellingen 'direct gevaar lopen'", schrijft Kuipers volgens NU.nl.

Opleving virus aannemelijk

Het kabinet benadrukt dat de maatschappij zelf ook een grote verantwoordelijkheid heeft bij een opleving van het coronavirus. Volgens Kuipers is het nog niet duidelijk wat er met het coronatoegangsbewijs gaat gebeuren. "Het kabinet blijft hierover in gesprek met de sectoren en zal de juridische grondslag van het toegangsbewijs onderzoeken. Als het coronavirus hevig oplaait en er sprake is van een zwart scenario, kunnen vergaande maatregelen onvermijdelijk zijn."

Ook is het de vraag of er weer massaal gevaccineerd en getest moet worden bij een uitbraak van een nieuwe variant van het virus. Dat is afhankelijk van de bevindingen van het RIVM, dat zicht houdt op het virus middels rioolwatersurveillances en kiemsurveillances. Verder spelen ook de ziekenhuis- en IC-opnames een belangrijke factor in het bepalen van de maatregelen. Volgens Kuipers is het "aannemelijk" dat er in de "nabije toekomst" weer een opleving van het virus plaatsvindt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie