Up 2 Date

Honderden meldingen van hartontstekingen na coronavaccins

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Honderden meldingen van hartontstekingen na coronavaccins

Bijwerkingencentrum Lareb heeft bekendgemaakt dat het tot eind januari 373 meldingen heeft ontvangen van een ontsteking van de hartspier (myocarditis) of het hartzakje (pericarditis) na coronavaccinatie. Bij de vorige rapportage eind november vorig jaar waren dat er 142 minder.

Vooral bij mannen

In Nederland zijn ruim twaalf miljoen mensen gevaccineerd en zijn er in totaal meer dan dertig miljoen vaccinaties gezet. Volgens Lareb zijn de hartontstekingen 'bekende zeldzame bijwerkingen' van de vaccins Pfizer/BioNTech en Moderna. Daarbij werd myocarditis vooral gemeld door mannen jonger dan 40 jaar, terwijl pericarditis ook oudere mannen trof.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Myocarditis en Pericarditis

Van de 373 meldingen gaat het in 99 van de gevallen om myocarditis en 274 keer om pericarditis. "Artsen en mensen die gevaccineerd zijn, moeten goed letten op klachten zoals kortademigheid, pijn op de borst en onregelmatige hartslag, die kunnen wijzen op myocarditis of pericarditis. Wie deze klachten heeft, moet contact opnemen met een arts. De klachten gaan meestal vanzelf over of zijn met medicijnen goed te behandelen", zegt Lareb op haar website.

Volgens het bijwerkingencentrum is het risico op myocarditis en pericarditis echter nog steeds groter door corona dan door de coronavaccins.

683 mensen overleden

Verder zijn er in de afgelopen periode drie mensen overleden aan hartproblemen na vaccinatie met Pfizer/BioNTech. "In deze meldingen kunnen ook infecties of andere hartaandoeningen een rol hebben gespeeld. Dat myocarditis of pericarditis na vaccinatie optreedt, betekent niet dat het vaccin altijd de oorzaak is", benadrukt Lareb.

Ook overleden er twee mensen na een hartontsteking na een inenting met het Janssen-vaccin en één na een prik met AstraZeneca. "Van deze vaccins zijn dit geen bekende bijwerkingen", zegt het Lareb daarover. Tot dusver zijn er 683 meldingen gedaan van overlijden na een coronaprik. Volgens Lareb betekent dat niet per definitie dat een bijwerking van het vaccin de oorzaak is van de dood.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie