Up 2 Date

Minister Kuipers sluit niet uit dat kabinet opnieuw zal ingrijpen tegen corona

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Minister Kuipers sluit niet uit dat kabinet opnieuw zal ingrijpen tegen corona

Ondanks dat alle coronamaatregelen zijn komen te vervallen, sluit het kabinet niet uit dat er in de toekomst wederom moet worden ingegrepen tegen de verspreiding van het coronavirus. Dat liet zorgminister Ernst Kuipers afgelopen donderdag weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Update 16.45

Vanaf 11 april is het niet meer nodig om bij klachten een test bij de GGD te laten doen. Een zelftest is volgens het kabinet betrouwbaar genoeg. De teststraten blijven wel beschikbaar voor mensen met een kwetsbare gezondheid, mensen die op reis gaan of mensen die niet kunnen zelftesten.

Lange termijnstrategie

Het kabinet presenteert vandaag de lange termijnstrategie om het coronavirus te bestrijden. Tot zover is daarover bekend dat Kuipers de bestrijding van corona voornamelijk bij de samenleving wil leggen en minder bij de regering. Het kabinet grijpt alleen in als de verspreiding van het virus uit de hand loopt. Daarbij is het volgens Kuipers wel belangrijk dat er 'voorspelbaarheid' komt in het beleid, zodat burgers en bedrijven op tijd weten waar ze aan toe zijn.

'Zorgwekkende variant'

In de brief benoemt Kuipers ook een aantal scenario's waarbij het nodig kan zijn voor het kabinet om in te grijpen. Bijvoorbeeld als zowel de griep- als coronabesmettingen oplopen of als er een nieuwe 'zorgwekkende variant' van het virus opkomt.

Juridische mogelijkheden

Om ervoor te zorgen dat het kabinet in dergelijke situaties kan blijven ingrijpen, wil Kuipers dat de juridische mogelijkheden daartoe beschikbaar blijven. Volgens de zorgminister zou dat kunnen door de tijdelijke coronawet nogmaals te verlengen. Een overbruggingswet instellen die ingrijpen mogelijk maakt totdat de Wet publieke gezondheid gewijzigd is of het werken met spoedwetten behoren ook tot de opties. De komende tijd zal Kuipers met de Eerste en Tweede Kamer overleggen over welke optie het beste is.

Ster advertentie
Ster advertentie