Up 2 Date

Coronamaatregelen hadden grote impact op liefdesleven van jongeren

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Coronamaatregelen hadden grote impact op liefdesleven van jongeren

De coronamaatregelen hebben een grote impact gehad op het liefdesleven van jongeren. Gedurende de pandemie begonnen veel jongeren tussen de 16 en 24 jaar een zogenaamde coronarelatie, omdat ze zich niet alleen wilden voelen, zo blijkt uit onderzoek van kenniscentrum Rutgers en Soa Aids Nederland.

Lockdowns en avondklok waren dieptepunt

Uit het onderzoek blijkt dat slechts 1 op de 5 jongeren een nieuwe date had gedurende de periode waarin de avondklok van kracht was. Daarnaast liet 1 op de 5 jongeren zich door corona niet testen op soa’s. Wel hadden de meeste jongeren pas seks als er sprake was van een relatie met iemand die ze al langer kenden. Ook bleven ze langer bij hun partner, omdat er geen mogelijkheden waren om iemand anders te ontmoeten.

Volgens Hanneke de Graaf, onderzoeker bij Rutgers, ervaarden jongeren de lockdowns en de avondklok als een dieptepunt. "Dat had minder met gebrek aan seks te maken, maar veel meer met het gemis aan mogelijkheden om nieuwe mensen te ontmoeten en om verliefd te worden", zegt De Graaf. De meeste jongeren omschreven de afgelopen twee jaar als 'saai' en een derde van hen kampte met depressieve gevoelens. "Voor hen is het van vitaal belang om elkaar fysiek te blijven ontmoeten en te blijven ontdekken."

Inhaalslag

De meeste jongeren gaven aan dat ze een inhaalslag willen maken op het gebied van liefde. Zo hebben ze meer behoefte aan intimiteit en toewijding tijdens het daten. Een grote meerderheid geeft ook aan dat ze meer behoefte hebben aan goede adviezen over vaste relaties en intimiteit. Daarnaast ervaren veel jongeren stress, omdat hun leven weer drukker wordt en er angst is om ervaringen mis te lopen.

Aandacht voor seksuele vorming en gezondheid

Volgens Koenraad Vermey, projectleider bij Soa Aids Nederland, laat het onderzoek het belang zien van extra aandacht voor seksuele vorming en gezondheid van jongeren. "Jongeren worden bij het weer aangaan van nieuwe contacten het best ondersteund door open het gesprek met hen aan te gaan over sociale druk, intimiteit en seksualiteit." Volgens de projectleider moet er bij eventuele toekomstige maatregelen meer ruimte zijn voor de ondersteuning van jongeren.

Ster advertentie
Ster advertentie