Up 2 Date

CBS: Kwart van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar is psychisch ongezond

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. CBS: Kwart van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar is psychisch ongezond

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat de mentale gezondheid van jongeren op een dieptepunt was in de eerste helft van 2021. Maar liefst 15 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder was psychisch ongezond. Dit percentage is sinds CBS begon met de monitoring van mentale gezondheid (in 2001) nooit eerder zo hoog geweest.

Corona

Vooral met de mentale gezondheid van jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar is het slecht gesteld. Een kwart van deze groep was psychisch ongezond in de eerste helft van 2021, dat is ongeveer 10 procentpunt hoger dan gemiddeld over 2020. De jongvolwassenen gaven vaker dan andere leeftijdsgroepen aan zich onrustig, somber en niet gelukkig te voelen.

Gezondheidsenquête

De cijfers komen uit de Gezondheidsenquête waar jaarlijks ongeveer 10 duizend respondenten aan meedoen. De mentale gezondheid is gemeten via een vragenlijst waarin wordt gevraagd naar vijf aspecten: somberheid, zenuwachtigheid, in de put zitten, rust en kalmte, en gelukkig zijn. Daarnaast waren er tijdelijk extra vragen toegevoegd om te onderzoeken of respondenten zich vaker of minder vaak eenzaam, angstig, somber en/of gestrest voelden dan voor de coronacrisis.

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie