FunX

Stress of slaapproblemen door de coronacrisis? "Het zijn logische reacties"

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Stress of slaapproblemen door de coronacrisis? "Het zijn logische reacties"

Sociale contacten die wegvallen, stress over het verliezen van je baan of onzekerheid over de maatregelen: de coronacrisis kan flinke impact hebben op je mentale gezondheid. Dat merken ze ook bij het Trimbos-instituut, het Nederlandse kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg. "Aan het begin van de crisis was het het heftigst. Toen gaf een op de drie mensen aan dat het psychisch slechter ging door corona", vertelt Derek de Beurs naar aanleiding van hun onderzoek in TopiX.

Stress, angst en slaapproblemen

Derek vertelt dat er sinds het begin van de coronacrisis nog nooit zoveel vraag is geweest naar hoe het gaat met onze mentale gezondheid. "Het is iets waar mensen zich terecht veel zorgen om maken." Vooral aan het begin van de crisis zag het Trimbos toenemende klachten van stress, angst en slaapproblemen. "In de zomer, toen het allemaal wat milder leek, ging het een stukje beter. Toen was het een op de zes mensen."

Meer aandacht

Het is helemaal niet gek als je door corona wat minder (of helemaal niet) lekker in je vel zit en daardoor kampt met mentale klachten. "Het zijn logische reacties op de rare situatie waar we nu in zitten. Als je hier níét gestrest van raakt, dan moet je je pas zorgen gaan maken", aldus Derek. Bij het Trimbos willen ze het praten over die mentale struggles dan ook normaliseren. Dat mag volgens Derek ook wel gebeuren bij de persconferenties of andere communicatiemomenten vanuit de overheid:

"Het is een zakelijke bijeenkomst, maar het zou heel fijn zijn als de minister zegt: 'voor jullie als jongeren is het zo moeilijk om in deze fase van je leven binnen te zitten'. Zo'n erkenning mis ik wel."

Praat erover

Derek raadt aan om vooral met anderen te praten als je merkt dat je je verdrietig, bang of gestrest voelt door deze hele situatie. "Deel je zorgen met anderen en ga niet in je eentje lopen piekeren. Het helpt enorm om er gewoon open over te zijn." Luisteraar Liam deed dit al tijdens de TopiX-uitzending. Hij is zzp'er en maakt zich tijdens deze periode regelmatig zorgen of hij al zijn vaste lasten nog wel kan blijven betalen. "M'n werk is ook een beetje m'n hobby en als dat wegvalt, voelt dat wel als een zwart gat."

Preetanji kan hier over meepraten. Zij raakte in het begin van de crisis haar baan kwijt en moest een hoop regelen, maar gebruikt haar tijd nu om weer helemaal tot zichzelf te komen. "Ik ben nu bezig met dingen verwerken en zen worden. Die kans krijg je niet altijd als corona er niet is."

Hulp

Meer weten over de hulp die je vanuit Trimbos kan krijgen? Op mentaalvitaal.nl kun je terecht voor meer informatie, tips en verdere hulplijnen. Het instituut blijft de komende tijd onderzoek doen naar de impact van corona op het welbevinden bij verschillende groepen. Aan de hand daarvan zullen ze concrete adviezen blijven geven om "hopelijk mentaal gezond de crisis uit te komen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie