Up 2 Date

Bijna helft van de jongeren ervaart negatieve impact van coronacrisis

foto: Ter illustratie: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Bijna helft van de jongeren ervaart negatieve impact van coronacrisis

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) concludeert op basis van een onderzoek dat bijna de helft van de Nederlandse jongeren vindt dat hun leven door de coronacrisis negatief is beïnvloed. Het bureau onderzocht dit middels een steekproef bij jongeren tussen de 12 en 25 jaar.

Negatief beïnvloed

In totaal zei 47 procent van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar dat de coronacrisis hun leven in het algemeen negatief heeft beïnvloed. De meeste ondervraagden misten vooral activiteiten buitenshuis en thuis afspreken met een groep vrienden of familie. Vooral in de leeftijdscategorie tussen 18 en 25 jaar is de impact van corona groot. Uit de enquête blijkt dat deze groep, ten opzichte van de jongere generatie, het vooral mist naar grote evenementen te gaan.

Stress

Verder ervaren jongeren ook meer stress met betrekking tot hun school of studie. 48 procent van de jongeren geeft aan vaker stress te hebben gehad over hun opleiding dan voor de coronacrisis. Ook de werkende jongeren ervaren meer stress tijdens de coronacrisis. Bijna een kwart van de tieners en twintigers geeft aan meer werkstress te ervaren. Dit geldt vooral voor jongeren met een vaste baan (32 procent), maar ook een gedeelte van de jongeren met een bijbaan (17 procent) voel dit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onderzoek

Voor het onderzoek heeft het CBS via een online enquête ruim 8000 jongeren vragen gesteld over de impact van de coronacrisis. Om er voor te zorgen dat de groep jongeren die aan het onderzoek heeft meegedaan een zo goed mogelijke afspiegeling vormt van de jongeren in Nederland, is een correctie op de uitkomsten toegepast die onder andere rekening houdt met geslacht, leeftijd, migratieachtergrond, opleidingsinschrijving en regio.

Het volledige onderzoek is te checken via de website van het CBS.

Ster advertentie
Ster advertentie