Up 2 Date

Mbo'ers lopen veel geld mis door onwetendheid over toeslagen

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Mbo'ers lopen veel geld mis door onwetendheid over toeslagen

Het National Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft bekendgemaakt dat mbo-studenten honderden euro's per jaar mislopen doordat ze geen belastingaangifte doen of zorgtoeslag aanvragen. Hierdoor ontvangen ze niet het geld waar ze wel recht op hebben. Onwetendheid is volgens het instituut de belangrijkste oorzaak.

Belastinggeld en zorgtoeslag

Studenten met een bijbaan hebben recht op teruggave van een gedeelte van het betaalde belastinggeld. Gemiddeld komt dat uit op zo'n 180 euro per jaar. Nibud meldt dat slechts een derde van alle mbo'ers het afgelopen jaar belastingaangifte heeft gedaan, wat betekent dat het grootste gedeelte van de studenten de aangifte niet heeft ingediend.

Naast het feit dat veel studenten de belastingaangifte niet indienen, blijft er ook veel geld op tafel liggen als het gaat om de zorgtoeslag. De zorgtoeslag is voor jongeren in het leven geroepen om zorgverzekeringen betaalbaar te houden. Arjan Vliegenthart, directeur van Nibud, vertelt dat er zomaar 1.000 euro per jaar op je rekening kan ontbreken als je je zorgtoeslag niet aanvraagt.

Vereenvoudigen

Uit het onderzoek blijkt verder dat 25 procent van de studenten die geen zorgtoeslag aanvragen, niet eens weten wat zorgtoeslag is. Ook is het voor veel studenten niet duidelijk dat ze hun studentenreisproduct zelf moeten stopzetten, op het moment dat ze stoppen met hun opleiding of hun diploma behaald hebben. Deze kwesties duiden op onwetendheid en zorgen er mede voor dat studenten onnodig financiële schade oplopen.

Het is voor het instituut daarom ook van belang om het huidige stelsel te vereenvoudigen. Een van de voorstellen is om als student studiefinanciering te ontvangen zonder hem te hoeven aanvragen, net zoals ouders momenteel kinderbijslag ontvangen.

Er moet snel wat gebeuren om de financiële schade bij studenten te beperken. Momenteel heeft ruim een kwart van de mbo'ers met financiële problemen te maken. Nibud maakt bekend dat het percentage is gedaald van 37 procent naar 28 procent. De belangrijkste reden voor deze daling zou de coronapandemie zijn en het instituut verwacht daarom ook dat de daling maar van tijdelijke aard is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie