Up 2 Date

'Avondlockdown ondanks daling besmettingen verlengd tot 8 januari'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'Avondlockdown ondanks daling besmettingen verlengd tot 8 januari'

Volgens de NOS en het AD duurt de verlenging van de huidige coronamaatregelen tot na de jaarwisseling. Dat is de uitkomst van het Catshuisoverleg van afgelopen vrijdag.

Verlenging maatregelen

De huidige coronamaatregelen zouden komend weekeinde aflopen, maar volgens betrokkenen staat het hoge aantal besmettingen de versoepelingen niet toe. Dat betekent dat onder meer de avondlockdown, waarbij de horeca, niet-essentiële winkels en sportscholen om 17:00 moeten sluiten, ook na 18 december blijft gelden. Verder is de verwachting dat het advies om maximaal vier mensen thuis te ontvangen ook blijft gelden.

Belasting zorg

Ondanks een daling van de besmettingen zijn er nog steeds grote zorgen om de verspreiding van het coronavirus. Het gemiddeld aantal besmettingen van afgelopen week ligt op 18.404, wat 3.000 minder is dan de week ervoor. Verder liggen er op dit moment 642 patiënten op de ic en in totaal 2.743 in het ziekenhuis. Door de belasting op de zorg heeft het Outbreak Management Team na overleg op vrijdag geadviseerd om geen versoepelingen aan te kondigen en de huidige maatregelen in ieder geval tot 8 januari aan te houden.

Kerst

Begin deze week bespreekt het demissionaire kabinet de definitieve beslissingen omtrent de maatregelen. Daarbij zullen vooral de maatregelen rondom de kerstdagen onderwerp van gesprek zijn. Eerder adviseerde het OMT al om de kerstvakantie een week eerder in te laten gaan. Verder wordt er overwogen om het advies om maximaal vier mensen te ontvangen, tijdens de feestdagen te versoepelen.

De definitieve beslissingen zullen tijdens de persconferentie van dinsdagavond aangekondigd en toegelicht worden door Mark Rutte (demissionair premier) en Hugo de Jonge (demissionair minister Volksgezondheid). Mocht de regel om maximaal vier mensen te ontvangen versoepeld worden, zal tijdens de persconferentie benadrukt worden om tijdens de feestdagen gebruik te maken van zelftests en bij besmetting thuis te blijven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie