Up 2 Date

2G-maatregel wordt voorlopig niet ingevoerd

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 2G-maatregel wordt voorlopig niet ingevoerd

Demissionair minister Hugo de Jonge heeft maandag aan de Kamer laten weten dat de 2G-maatregel voorlopig niet zal worden ingevoerd. De wetsbehandeling is uitgesteld tot een week na het eindejaarsverlof van de Tweede Kamer, omdat er een gebrek aan steun is binnen het parlement. Ook de uitbreiding van 3G naar de werkvloer en het hoger onderwijs wordt uitgesteld, omdat het kabinet de behandeling van de verschillende wetsvoorstellen wil combineren.

Onvoldoende zeker

Tot op heden kunnen de wetsvoorstellen niet op voldoende steun rekenen vanuit de Tweede Kamer. Minister De Jonge noemt de steun in het parlement ''onvoldoende zeker''. Dit heeft volgens hem te maken met de overbelaste zorg, veel dagelijkse coronabesmettingen en de onzekerheid rond de omikronvariant. In de week van 10 januari gaat het kabinet opnieuw over de maatregel in beraad. In die week zouden ook de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de omikronvariant meegenomen kunnen worden.

De minister van Volksgezondheid zou de 2G-maatregel graag ingevoerd zien worden en legt uit dat sectoren met een hoog risico op besmettingen, zoals de horeca, cultuur- en evenementensector, dan niet ''langer dan noodzakelijk'' gesloten hoeven te blijven.

Twijfels

Momenteel bestaan er binnen het parlement grote twijfels over het voorstel. Het kabinet had de hoop om de wetten twee weken geleden al in de Kamer te behandelen, maar door een gebrek aan betrouwbare informatie is deze behandeling nu verder uitgesteld. ''Het is goed dat het kabinet voorstelt om de behandeling van deze wetten op te schorten'', reageerde ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker. Zij noemt 2G ''geen heilzame weg''.

Nagenoeg alle partijen binnen de Kamer hebben momenteel hun twijfels en zijn bang voor een tweedeling in de maatschappij. Ongevaccineerden kunnen na invoering van de wet, namelijk niet meer met een negatieve testuitslag toegang krijgen tot bijvoorbeeld een evenement of kroeg. Alleen de partijen VVD en D66 spraken volmondig uit het wetsvoorstel goed te keuren.

Ster advertentie
Ster advertentie