Up 2 Date

Mondkapje vanaf vandaag niet meer verplicht in het OV

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Mondkapje vanaf vandaag niet meer verplicht in het OV

Het moment waar veel mensen lang naar hebben uitgekeken is vandaag eindelijk daar: zo goed als alle coronaregels zijn geschrapt. Zo hoef je vanaf vandaag niet langer verplicht een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Ook testen voor toegang en het laten zien van je coronatoegangsbewijs is nergens meer een vereiste. De QR-code heb je alleen nog nodig voor het reizen naar sommige landen.

Alleen in het vliegtuig

Ook het advies om deels thuis te werken is niet langer van toepassing. Het kabinet roept werkgevers wel op om dit te blijven stimuleren bij hun werknemers en hier zelf afspraken over te maken.

Op vliegvelden en in vliegtuigen geldt overigens nog wel een mondkapjesplicht. Verschillende Nederlandse luchtvaartmaatschappijen hebben echter laten weten dit niet actief te gaan handhaven.

Adviezen

Minister Kuipers van Volksgezondheid kondigde vorige week al aan dat de laatste coronaregels vandaag afgeschaft zouden worden. Wat overblijft zijn adviezen, zoals je handen wassen, je laten testen bij klachten en in isolatie gaan als je positief test.

Nog wel een mondkapje

Ook een mondkapje dragen in de bus, trein of tram wordt nog altijd geadviseerd, zowel door het OMT als de World Health Organization. Dit om jezelf, maar misschien vooral ook anderen te beschermen. Mensen met een zwakkere gezondheid bijvoorbeeld, die in een risicogroep vallen en voor wie een besmetting daarom nog altijd gevaarlijk kan zijn.

Toch wordt er niet altijd begripvol gereageerd op mensen die er nog voor kiezen om een mondkapje te dragen. Dat blijkt onder andere uit een viral tweet van begin deze week, waarin iemand vertelt: "Iemand trok mijn mondmasker omlaag in een winkel en riep 'is beter voor je' en ik ben in paniek weggerend, maar vraag me nu af: is dat iets waar je de politie over kan bellen?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie