Up 2 Date

Willem Engel van Viruswaarheid opgepakt wegens opruiende coronaberichten

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Willem Engel van Viruswaarheid opgepakt wegens opruiende coronaberichten

Willem Engel is vandaag opgepakt in Rotterdam op verdenking van opruiing. De activist en voorman van actiegroep Viruswaarheid wordt ervan verdacht langere tijd opruiende berichten over het coronavirus te hebben verspreid op social media.

Aanhouding

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft bevestigd dat er een 45-jarige Rotterdammer is opgepakt vanwege de eerder genoemde verdenkingen. Jurist bij Viruswaarheid Jeroen Pols heeft op Twitter laten weten dat het om Willem Engel gaat en dat de aanhouding plaatsvond nadat de activist had gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hij schrijft verder: "Het regime Rutte zet de volle aanval in op critici en oppositie."

De vriendin van Willem Engel heeft op Twitter videobeelden gedeeld van de aanhouding.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onderzoek

Het OM startte in januari een onderzoek naar Engel. Dit naar aanleiding van een aangifte die tegen hem is gedaan wegens onder meer opruiing, oplichting, bedreiging en het verspreiden van foutieve medische informatie. Die aangifte werd door meer dan 22.000 mensen ondertekend. Zelf sprak Engel van een valste aangifte. "Ik probeer het debat scherp te voeren, maar ga nooit over de lijn", liet hij eerder weten.

Andere zaak

"Op basis van de eerste uitkomsten van dit onderzoek naar het handelen van de verdachte is besloten tot aanhouding over te gaan", aldus het OM. De Viruswaarheid-oprichter zit in ieder geval tot vrijdag vast, dan bepaalt de rechter of hij langer vast blijft zitten. Op 30 maart moet hij sowieso al voor de rechter in Amsterdam verschijnen vanwege een andere opruiingszaak. Dit omdat Engel mensen op Facebook opriep om agenten te arresteren en om een verboden demonstratie door te laten gaan.

Anti-coronabeleid

Willem Engel wordt als oprichter van de groep Viruswaarheid gezien als een van de gezichten van de beweging die de afgelopen periode demonstreerde tegen het coronabeleid. Hij startte verschillende petities en spande meerdere rechtszaken aan tegen de Staat.

Ster advertentie
Ster advertentie