FunX

Regisseur Kevin over LIT & WOKE: een droge komedieserie over complottheorieën en jonko

foto: Lit & Wokefoto: Lit & Woke
  1. Newschevron right
  2. Regisseur Kevin over LIT & WOKE: een droge komedieserie over complottheorieën en jonko

Rotjoch is gekloond, de aarde is plat en er bestaan satanistische baby-eters. Dat geloven de personages Mario (Serghiño Neslo) en Tony (Abel van Gijlswijk) uit de nieuwe serie LIT & WOKE. Wat de inspiratie achter deze absurdistische komedieserie is, vertelt schrijver en regisseur Kevin Boitelle (die eerder verantwoordelijk was voor het script van de Mocro Maffia-film Meltem) aan FunX.


Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hey Kevin, vanaf nu is LIT & WOKE te bekijken op YouTube. Wat kunnen we verwachten van deze serie?

"Het is een droge komedieserie over twee ontzettende stoners die een YouTube-kanaal hebben dat deels gaat over conspiracy theories en deels over jonko en alles wat met jonko te maken heeft."

Wat is de inspiratie hierachter?

"Ik heb veel geblowd. Nu niet meer hoor, maar vroeger wel. Dus de blow-lifestyle is mij zeker niet onbekend, haha. Daarnaast ben ik eigenlijk altijd wel bovengemiddeld geïnteresseerd geweest in complottheorieën. En dan inhoudelijk, maar ook wat mensen ertoe drijft om daar in te geloven en hoe zo'n theorie ontstaat."

De hoofdpersonages Tony en Mario komen heel erg 'real' over in de serie. Hoe heb je daarvoor gezorgd? Is het grotendeels geïmproviseerd?

"Nee, 85 procent is gescript, maar de hoofdrolspelers kunnen ook heel goed improviseren. Ik vind het wel belangrijk [dat de gesprekken natuurlijk zijn]. Veel van mijn niet-filmvrienden zeggen dat ze geen Nederlandse films of series kijken. En dat komt voor mijn gevoel doordat dialogen vaak heel houterig zijn en dat je gewoon niet gelooft hoe mensen praten. Dus voor mij was het heel belangrijk om iedereen zo echt mogelijk te laten praten."

De laatste jaren lijkt het wel alsof er steeds meer complottheorieën rondgaan. Van gevaarlijke 5G-masten tot coronavaccins met chips van Bill Gates erin. Is dat ook waarom je deze serie bent gaan maken?

"Het gekke is dat we voor corona met de serie zijn begonnen en eigenlijk sinds corona is de hoeveelheid complottheorieën pas exponentieel toegenomen. Toen we begonnen was het nog een niche en moest ik echt aan mensen uitleggen waar we dan precies mee bezig waren. Pas sinds corona weet iedereen wel een beetje wat complottheorieën zijn."

Dat is wel heel toevallig! Dus de serie is niet bedoeld als kritiek op 'complotgekkies'?

"Ja er zit natuurlijk wel een beetje kritiek in. In de zin dat de hoofdpersonen gewoon twee ontzettende stoners zijn die alles maar aannemen. Maar het is zeker niet een wijzende vinger naar alle mensen die dit geloven en dat zij dom zijn. Ik denk dat mensen die in complottheorieën geloven juist soort van op het goede pad zijn, maar het net verkeerd projecteren op net de verkeerde dingen. Dus het is niet zo dat iedereen die hierin gelooft idioot is."

Je vertelde dat jullie voor corona met deze serie startten. Waarom komt het nu pas uit?

"We hebben deze serie zelfstandig gemaakt. Normaal gesproken werk je met een streamingdienst of een omroep en subsidies, maar wij hebben dit volledig zelf betaald. En corona kwam natuurlijk tussendoor. Daarom heeft het stiekem wel lang geduurd."

Maar uiteindelijk is het dus eigenlijk best wel goed getimed nu...

"Ja, op een gekke manier heeft de echte wereld de introductie al gedaan, haha."

Kunnen we nog een tweede seizoen verwachten?

"Dat weet ik nog niet. Maar er zijn genoeg leuke ideeën voor een tweede seizoen of een vervolgfilm zou ook heel vet zijn."

Alle afleveringen van LIT & WOKE staan nu online. In de serie spelen naast Serghiño Neslo en Abel van Gijlswijk onder anderen Akwasi, Sef, Glen Faria, Nasrdin Dchar, en Tim Haars een rol.

Ster advertentie
Ster advertentie