Entertainment

TikTok doet niks aan satanistische complottheorieën over Astroworld

  1. Newschevron right
  2. TikTok doet niks aan satanistische complottheorieën over Astroworld

In de nasleep van het drama op Astroworld, waarbij acht mensen zijn omgekomen en honderden gewond zijn geraakt, circuleren er complottheorieën over het incident op alle sociale-mediaplatformen. De theorieën variëren van verkeerde informatie over vaccins tot theorieën over concertbezoekers die worden geïnjecteerd met drugs. Ook wordt door complotdenkers het idee gepromoot dat headliner Travis Scott's managementbedrijf het dodelijke evenement orkestreerde. Op geen enkel ander platform doen er meer theorieën de ronde dan op TikTok, dat weinig doet aan de content die verspreid wordt.

Satanistisch offer

Eén van de meest gehoorde complotten is dat het festival in het teken stond van een offer aan de Duivel. Daarbij ging veel aandacht uit naar de lay-out van het podium (waarvan complotdenkers beweren dat het lijkt op een omgekeerd kruis dat naar een vuurportaal leidt), evenals de intense openingsscène van de show. Een van de meest populaire video's, die 23 miljoen keer is bekeken, bevat een hologram van een gevleugeld wezen dat lijkt op een vleermuis aan het begin van de show, omlijst door torens van vlammen.

De reacties worden overspoeld met complottheorieën over Satan en demonische aanwezigheid. “Kijk naar de symboliek!! EEN DUIF, een symbool van de menselijke ziel, IN BRAND?!?! Ze wisten wat ze deden. Dit is puur kwaad", schrijft een viewer, die 77.000 likes heeft. Een andere video met meer dan 800.000 views toont een foto van het podium met het bijschrift: "Voor degenen die zeggen dat dit niet satanistisch was. 8 pilaren van vlammen en 8 mensen dood.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Samenzwering

De video's die vooral op christelijke en spirituele TikTok-pagina's worden gedeeld, zijn erg populair en bereiken ook een jonge doelgroep. De aandacht wordt gebruikt om morele standpunten, seksueel expliciete of gewelddadige thema's in muziek in het algemeen, aan de kaak te stellen. "Als we liedjes zingen over moord, geweld, wapens en drugs, nodig je deze demonische geesten uit", zegt een maker in een video met 266.000 views.

Ook gaan er filmpjes rond van makers die zich kritisch uitlaten over de wilde theorieën die rond gaan. Zo spreek Jessica Dean van een samenzwering en vindt zij het respectloos voor de nabestaanden om te speculeren over satanistische taferelen die te maken hebben met de dood van hun geliefde. "Stel je voor dat je het verlies van je 14-jarige kind moet verwerken terwijl het hele internet zichzelf ervan probeert te overtuigen dat hij een offer aan Satan is", zegt ze in een TikTok-video.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

TikTok doet niks

Hoewel het voor sociale-mediaplatformen lastig is om alles wat verspreid wordt te monitoren, zetten bijvoorbeeld Facebook en Instagram zich in om het delen van feitelijke onwaarheden en wilde speculaties te beperken. TikTok daarentegen heeft een slechte reputatie als het gaat om het monitoren van de content. Wanneer je op TikTok 'Astroworld' intikt in de zoekbalk zijn 'Astroworld Demonic' en 'Astroworld Satanic Ritual' de eerste resultaten die naar voren komen. Een vertegenwoordiger laat aan het Amerikaanse blad Rolling Stone weten dat de inhoud de richtlijnen van de gemeenschap schendt en dat het bedrijf eraan werkt om hiertegen in actie te komen. Volgens Casey Fiesler, een assistent-professor in informatiewetenschappen aan de Universiteit van Colorado, is het voor de platformen een hele uitdaging om consistente richtlijnen te creëren over wat verkeerde informatie is.

Contentmaker Jessica Dean zegt in gesprek met Rolling Stone te hopen dat TikTok hun content in de toekomst beter gaat beheren omdat er erg veel jonge, beïnvloedbare tieners op het platform zitten. "Maar hun historische gedragspatroon rond deze verhalen geeft me weinig hoop dat TikTok dit probleem zal aanpakken", plaatst ze haar eigen kanttekening.

Ster advertentie
Ster advertentie