Up 2 Date

Twitter verwijdert Nederlandse QAnon-accounts

foto: Unsplash: Moran
  1. Newschevron right
  2. Twitter verwijdert Nederlandse QAnon-accounts

Twitter heeft vandaag negentig Nederlandse accounts verwijderd die complottheorieën van QAnon verspreidden. Dat meldt Twitter aan onderzoeksplatform Pointer. De personen achter deze accounts hebben de afgelopen twee maanden misinformatie en samenzweringstheorieën over de Amerikaanse presidentsverkiezingen verspreid.

QAnon

QAnon is een samenzweringstheorie waarin wordt verondersteld dat de huidige Amerikaanse president Trump in het geheim oorlog voert tegen een satanistische pedofielensekte. De sekte zou worden gerund door een groot deel van ‘de elite’, waaronder Amerikaanse politici als Hillary Clinton en Joe Biden, wereldleiders, CEO’s uit het bedrijfsleven en de media.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Twitter

De verwijderde accounts hadden bij elkaar bijna honderdduizend volgers. Het grootste Nederlandse account had meer dan 5600 volgers. Hoewel de actie van Twitter in strijd is met de vrijheid van meningsuiting, snapt Jerry Vermanen van Pointer dat het bedrijf dit besluit genomen heeft: "Gelukkig mag je vrij veel zeggen op dit soort platforms, ook al is het onzin. Maar Twitter erkent dat dit soort theorieën tot geweld in de echte wereld kan leiden", vertelt hij aan de NOS.

Complottheorieën

In aanloop van de Amerikaanse verkiezingen hebben Facebook, Youtube en Twitter al veel accounts verwijderd die complottheorieën verspreidden. Zo is bijvoorbeeld ook het Youtube-account van Lange Frans verwijderd. Deze bedrijven hebben erg veel kritiek over zich heen gekregen, omdat het verwijderen van die accounts censuur zou zijn en in strijd is met de vrijheid van meningsuiting.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie