Up 2 Date

Facebook heeft populairste Zwarte Pieten-pagina's verwijderd

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Facebook heeft populairste Zwarte Pieten-pagina's verwijderd

De grootste pagina's van de groep voorstanders van Zwarte Piet zijn van Facebook verwijderd, blijkt uit een inventarisatie van NU.nl. Het gaat om veelbezochte pagina's als Red Zwarte Piet, Actiegroep Pro Zwarte Piet en Zwarte Piet liefhebbers: groepen die allemaal duizenden volgers hadden. Ook andere pagina's met beelden van Zwarte Piet die meer dan tienduizend likes hadden zijn verwijderd. De mensen uit de groepen zijn woedend.

Overal ter wereld

Zowel Facebook als Instagram pakt content aan waarbij duidelijk sprake is van "stereotiepe kenmerken zoals grote lippen, een pruik en zwarte schmink". Dat is niet alleen zo op Nederlandse sites, maar geldt overal ter wereld. De sociale mediakanalen maakten dit ruim een maand geleden bekend. Wie op Instagram op de hashtag #zwartepiet zoekt, krijgt de melding dat de berichten bij deze hashtag verborgen zijn omdat de inhoud mogelijk niet voldoet aan de richtlijnen van Instagram.

door technologie verwijderd

Het weghalen betekent niet dat er helemaal nergens meer plaatjes van Zwarte Piet op Facebook te vinden zijn. Er zijn nog pagina's met maximaal honderd volgers die nog wel te bekijken zijn. Facebook onderneemt actie als afbeeldingen en video's worden gerapporteerd. Het is de bedoeling dat op termijn alle beelden met blackface door speciale technologie worden opgespoord en daarna offline worden gehaald.

Ster advertentie
Ster advertentie