Up 2 Date

Jerry Afriyie blij met verbanning Zwarte Piet op Facebook en Instagram

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Jerry Afriyie blij met verbanning Zwarte Piet op Facebook en Instagram

Jerry Afriyie van Kick-Out Zwarte Piet is dolblij met de verbanning van Zwarte Piet op Facebook en Instagram. "Wij kregen dinsdagochtend een exclusieve briefing van Facebook waarbij we vragen konden stellen. Het was een mooie meeting waarbij wij in de ochtend al hoorden dat dit ging gebeuren", vertelde hij vanochtend bij Fernando in Start.

Snitch een Piet!

"Alle blackface-afbeeldingen worden verwijderd", zegt Jerry. "Plaats jij na pakjesavond een foto met Zwarte Piet, dan wordt die foto weggehaald als het wordt gerapporteerd." Dus zie jij straks een afbeelding van Zwarte Piet? Dan hoef je volgens Jerry maar één ding te doen: "Snitch een Piet!"

Hoopvol

Jerry Afriyie zegt dat de keuze van de social media-giganten om Zwarte Piet te verbannen, hem hoop geeft: "Het is hoopvol, want Facebook is een groot platform en is Instagram is een groot fotoalbum. Daarom is het goed dat ze een norm stellen. Maar jammer dat het van een commercieel bedrijf komt in plaats van van de overheid."

Activisme ingeperkt

Facebook biedt nu een middel om blackface tegen te gaan, maar Jerry zegt dat ze tegelijkertijd ook last van Facebook hebben gehad. "Onze advertenties werden niet geaccordeerd. Termen als 'black lives matter', 'white privilege' en 'witte mensen' zorgen ervoor dat we geblokkeerd worden. Ons activisme werd daardoor ingeperkt. We gaan nu samen met Facebook zitten om online activisme niet langer te beperken. Ze staan daarvoor open."

Jerry Afriyie over de verbanning van Zwarte Piet op Facebook en Instagram

Ster advertentie
Ster advertentie