Up 2 Date

Europees Parlement wil dat Nederland stopt met Zwarte Piet

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Europees Parlement wil dat Nederland stopt met Zwarte Piet

Een meerderheid van het Europees Parlement wil dat Europese lidstaten stoppen met tradities zoals Zwarte Piet.

tegen racistische tradities

Het Europees Parlement heeft zich uitgesproken tegen racisme en racistische tradities. Ze spraken niet specifiek over Zwarte Piet, maar over 'black face practice', waar Zwarte Piet onder valt.

Groenlinks, pvda, d66 & Pvdd vóór

Uiteindelijk stemden 493 leden van het Europees Parlement vóór de afschaffing en 104 mensen tegen. 67 politici stemden niet. GroenLinks, de PvdA, D66 en de Partij voor de Dieren stemden voor de resolutie. VVD, PVV en SGP stemden tegen, net als CDA-lid Annie Schreijer-Pierik. Andere fractieleden van het CDA, de ChristenUnie en Forum voor Democratie stemden niet.

De stemming betekent niet dat Zwarte Piet in Nederland direct verboden is; de resolutie is niet bindend, wat betekent dat er niet direct een regel van wordt gemaakt.

voorbeeldrol voor politie

In de resolutie, die volgde na een debat over de dood van George Floyd in het Europees Parlement in Brussel, staan meerdere dingen. Zo wordt er ook geschreven dat elke vorm van white supremacism moet worden vermeden en dat de politie een voorbeeldrol moet hebben. Het gebruik van geweld bij de politie moet "altijd rechtmatig, proportioneel, noodzakelijk en een laatste redmiddel" zijn. Ook moet er een einde komen aan etnisch profileren.

officieel erkennen

De Europese politici vinden ook dat alle lidstaten officieel moeten erkennen dat er in het verleden misdaden tegen de menselijkheid zijn begaan tegen zwarte mensen. Verder vindt een meerderheid van het parlement dat racistische en xenofobe (angst of afkeer voor vreemdelingen en buitenlanders, red.) uitlatingen niet onder de vrijheid van meningsuiting vallen.

Ster advertentie
Ster advertentie