Up 2 Date

Minister Kuipers: "Samenleving moet zich voorbereiden op nieuwe coronagolf"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Minister Kuipers: "Samenleving moet zich voorbereiden op nieuwe coronagolf"

Minister Kuipers van Volksgezondheid heeft in gesprek met de NOS de samenleving opgeroepen om zich voor te bereiden op een nieuwe coronagolf in het najaar. De minister kreeg vanochtend kritiek te verduren van ziekenhuisdirecteuren, virologen en wetenschappers, vanwege het missen van een heldere strategie.

Corona is van ons allemaal

Verschillende sectoren in Nederland vrezen nieuwe lockdowns, omdat de overheid in hun ogen geen duidelijke aanpak heeft bij een nieuwe golf aan coronabesmettingen. "Maak je eigen plan", is de reactie van minister Kuipers op de kritiek. Hij wil dat de samenleving niet wacht op het optreden van het kabinet, maar zelf de regie neemt bij het bestrijden van het virus.

"Corona is echt van ons allemaal, Den Haag is niet meer alleen verantwoordelijk", zegt Kuipers. "De sectoren en de burgers zeggen zelf: laat ons de regie nemen." Maar volgens de minister zijn sectoren als de zorg en de horeca nog lang niet goed voorbereid.

Nieuwe golf

Dat er in veel branches geen duidelijk plan is, is zorgwekkend. Minister Kuipers verwacht vanaf het najaar veel coronabesmettingen. "We krijgen mogelijk vijf tot tien miljoen besmettingen in het winterseizoen. Ik kan het virus goed monitoren en zo nodig een nieuwe vaccinatieronde afkondigen en de zorg stimuleren om alle maatregelen te nemen. Maar dan is tegelijkertijd de vraag aan een school of een restauranthouder: wat doe je in je eigen omgeving?"

Het kabinet wil komende winter zo veel mogelijk zware maatregelen ontwijken. "Maar als het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer en een nieuwe vaccinatieronde kan helpen, zijn dat maatregelen die het minste pijn doen", aldus Kuipers. Het opzetten van een nieuwe vaccinatieronde en het in grote hoeveelheden testen door de GGD's kan volgens de minister binnen zes weken georganiseerd worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie