Up 2 Date

Eerste Kamer stemt tegen verlenging coronawet

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Eerste Kamer stemt tegen verlenging coronawet

De Eerste Kamer blokkeert de verlenging van de tijdelijke coronawet. Een meerderheid van de partijen binnen de Eerste Kamer vindt het onverantwoord om de wet met ingrijpende beperkingen in stand te houden, terwijl er momenteel geen coronamaatregelen van kracht zijn.

Geen verrassing

Volgens het AD is het geen verrassing dat de Eerste Kamer niet instemt met de plannen van het kabinet om de coronawet te verlengen. Een gebrekkige onderbouwing wordt hiervoor als belangrijkste reden genoemd. Partijen vinden dat het onverantwoord is om met de milde omikronvariant de tijdelijke wet steeds te verlengen. "Als de noodzaak voor een wet er niet is, dan moet ook de macht vervallen die vrijheden fors inperkt", aldus PvdA-senator Jeroen Recourt. "We mogen de vrijheid van de burger niet verder inperken dan strikt noodzakelijk. We moeten beducht zijn voor de almachtige overheid."

Tijdelijke coronawet

De tijdelijke coronawet is in 2020 in het leven geroepen om maatregelen te kunnen afdwingen die het aantal coronabesmettingen in bedwang moeten houden. Daardoor kan het kabinet beperkingen opleggen zoals het dragen van mondkapjes of het verplicht tonen van het coronatoegangsbewijs. De huidige wet loopt officieel tot 1 juni. Mocht het kabinet daarna coronamaatregelen willen invoeren, zal het moeten teruggrijpen naar noodregelingen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie