Up 2 Date

Europese coronapas met nog een jaar verlengd

foto: Reizigers worden gecontroleerd op hun coronapas op Eindhoven Airport | ANP
  1. Newschevron right
  2. Europese coronapas met nog een jaar verlengd

Misschien was je 'm alweer vergeten, maar de coronapas is nog altijd niet verdwenen. Je weet wel: die QR-code die je tot voor kort moest laten zien als je bijvoorbeeld op reis wilde. De pas blijft het komende jaar nog geldig. Het Europees Parlement en de Europese lidstaten hebben gisteren namelijk besloten om de geldigheid van de coronapas tot juli 2023 te verlengen.

Niet meer vereist in veel landen

De coronapas werd onder meer in het leven geroepen om vrij reizen tussen EU-lidstaten mogelijk te maken. Door middel van een QR-code kon je laten zien of je gevaccineerd, hersteld van corona of negatief getest was. Verschillende Europese lidstaten kondigden de afgelopen weken aan niet langer om de coronapas te vragen. Wel verschillen de regels vaak per land. Iedereen kan bijvoorbeeld Duitsland, Italiƫ of Griekenland inreizen zonder coronapas. In Spanje mogen daarentegen alleen reizigers uit een EU-land het land zonder coronapas inreizen. Mensen buiten de EU moeten in Spanje wel een coronapas laten zien.

Nieuw coronaplan Nederland

In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) maandag laten weten dat het kabinet de samenleving zo lang mogelijk wil openhouden met behulp van een nieuw coronaplan. Kuipers geeft aan dat het nog onduidelijk is wat er met het coronatoegangsbewijs gaat gebeuren. "Het kabinet blijft hierover in gesprek met de sectoren en zal de juridische grondslag van het toegangsbewijs onderzoeken. Als het coronavirus hevig oplaait en er sprake is van een zwart scenario, kunnen vergaande maatregelen onvermijdelijk zijn."

Opleving virus

Het is ook de vraag of er weer massaal gevaccineerd en getest moet worden bij een uitbraak van een nieuwe variant van het coronavirus. Dat is afhankelijk van het RIVM, dat zicht houdt op het virus middels rioolwater- en kiemsurveillances. Verder spelen ook de ziekenhuis- en IC-opnames een belangrijke factor in het bepalen van de maatregelen. Volgens Kuipers is het "aannemelijk" dat er in de "nabije toekomst" weer een opleving van het virus plaatsvindt.

Ster advertentie
Ster advertentie