Snitchen voor geld, of niet? Zo werkt een anonieme tiplijn
- News
- Snitchen voor geld, of niet? Zo werkt een anonieme tiplijn
In de hoop een crimineel sneller op te kunnen pakken, looft justitie soms beloningen uit. Deel jij belangrijke informatie met de politie, dan staat daar een flink bedrag tegenover. Zo ook in het geval van de zoektocht naar de Amsterdamse Youssef Ben Hamou. Er wordt 10.000 euro beloofd aan degene met de gouden tip die tot zijn arrestatie leidt. Maar hoe werkt zo'n tiplijn? En hoe wordt er gedacht over 'snitchen voor geld'? Susanne vroeg het in Jouw Stad aan de Utrechtse politieagent Dwight.
Wie geeft die tips?
Snitchen voor geld is voor veel mensen not done, vooral wanneer het om bekenden gaat. Ook als daar een grote zak geld tegenover staat. Toch zijn er ook veel mensen voor wie zo'n financiële beloning een motivatie is. "Geld is een drijfveer voor mensen om heel veel dingen te doen", vertelt Dwight. Verder zijn er ook genoeg mensen die zonder beloning belangrijke informatie delen met de politie. "Omdat ze willen dat er iets gebeurt."
Naast meldingen van burgers komt het ook voor dat criminelen elkaar aangeven. "Dat kan ik niet ontkennen", erkent Dwight. "Als jij bijvoorbeeld een drugslijn hebt lopen en je concurrent is goed bezig met jouw handel in de weg zitten, dan zien we wel dat criminelen elkaar onderling ook snitchen."
Hoe werkt zo'n tiplijn?
"Er zijn meerdere nummers die je kan bellen", vertelt Dwight. Je kan contact opnemen met de politie, maar het kan ook via Meld Misdaad Anoniem. Vervolgens krijg je niet zomaar een telefoniste aan de lijn tegen wie je een naam vertelt om vervolgens het geld op je rekening gestort te krijgen. "Er moet wel het een en ander uitgezocht worden. We moeten verifiëren of het wel klopt en of je betrouwbaar bent." Je wordt doorverbonden met iemand die op het onderzoek zit, bijvoorbeeld een rechercheur, die je een aantal vragen zal stellen.
Blijf je wel echt anoniem?
Veel mensen houden hun mond, omdat ze bang zijn betrapt te worden op snitchen. Maar een melding maken kan volledig anoniem. "Heel veel mensen weten iets, maar zijn bang", zegt Dwight. "Maar jouw naam zal niet in een strafdossier komen", stelt hij gerust. Je hoeft dus ook niet in de rechtszaal te verschijnen. "Het is wel zo dat wij moeten weten wie jij bent." Het geld moet tenslotte op een bankrekening van een bestaand persoon worden gestort. Daarnaast kan het zo zijn dat de politie later nog contact met je wil opnemen met andere vragen over de zaak.
WANNEER IS HET DE GOUDEN TIP?
"Vaak wordt gezegd: de tip die leidt tot de aanhouding." Als jij cruciale informatie hebt waardoor de politie verder komt in het onderzoek en de persoon in kwestie uiteindelijk kan arresteren, is het een gouden tip.
Zou jij snitchen voor geld?
Susanne vraagt zich af of agent Dwight zelf een bekende zou snitchen voor geld. "Eigenlijk niet", antwoordt hij eerlijk. "Maar ik heb wel een moreel besef, dus het hangt wel af van wat iemand heeft gedaan, hoe erg het is." Als voorbeeld noemt hij een liquidatie. "Als ik iets weet en ik doe niks, maakt hij misschien nog meer slachtoffers." Wanneer een familielid van hem een misdaad zou begaan, zou hij hem of haar proberen te overtuigen om zichzelf aan te geven. "Maar ik zou niet snitchen."
Lees ook
FunX
Danny Ghosen over gezochte jongen (14): "Ik zou nooit snitchen bij de politie"Up 2 Date
15.000 euro voor gouden tip die leidt naar mogelijke moordenaar van FeisUp 2 Date
6ix9ine al in 2020 op vrije voeten na 'snitchen'FunX Utrecht
Politievrijwilliger (36) aangehouden op verdenking van kinderporno en seksueel contact met minderjarigen