Naar homepage
FunX Utrecht

Liza (27) bedacht kaarten voor mensen van alle kleuren, seksuele geaardheden en met beperking(en)

bron: Instagram @inclusicards
  1. Newschevron right
  2. Liza (27) bedacht kaarten voor mensen van alle kleuren, seksuele geaardheden en met beperking(en)

Heb je er wel eens over nagedacht dat veel wenskaarten niet bepaald diversiteit uitstralen? Liza Slootman (27) uit Utrecht wel. Zij ontwerpt daarom 'inclusieve' kaarten, met mensen van alle kleuren en bijvoorbeeld een handicap of (geestelijke) ziekte.

standaard plaatje

RTV Utrecht en Winq maakten reportages over de kaarten van Liza, waarin ze uitlegt dat je nu in winkels vaak dezelfde soort mensen ziet afgebeeld. "Mensen die wit zijn, dun, zonder beperking, dus die in een standaard plaatje vallen. Met mijn kaartjes probeer ik daar een breder beeld in te krijgen", vertelt ze.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

allerlei kleuren

Via haar webshop verkoopt Lize de 'exclusieve' inclusieve kaarten. Je kunt er bijvoorbeeld kaarten kopen die je zelf kunt inkleuren, die speciaal zijn voor mensen die een geslachtsoperatie ondergaan of die therapie gaan volgen. Ook zijn er op de kaarten mensen van alle kleuren, seksuele geaardheden en met beperking(en) te zien.

'ik kon mij nooit herkennen'

"Ik ergerde me al jaren aan dat er slechts een beperkt aanbod aan kaarten te vinden is. Ik miste een diverse representatie van mensen, liefdes, lichamen en situaties. Ik ben zelf een queer en dik persoon en vond nooit kaartjes waarin ik mijzelf of mijn liefdes kon herkennen. Ook zat een van mijn dierbaren in een transitieproces en had vaak genoeg een enorm belangrijke gebeurtenis om een kaartje te krijgen. Maar ik vond geen passende, dus knutselde ik zelf maar kaartjes in elkaar", vertelt ze aan Winq.

steeds inclusiever

Liza startte een crowdfunding om het project een goede kickstart te geven. Inmiddels verkoopt ze de kaarten dus via haar eigen succesvolle webshop en bedenken ook andere illustratoren inclusieve wenskaarten. "Zo ontstond er een steeds inclusievere wenskaartenlijn met kaartjes waar ik zelf nooit aan had kunnen denken."

Ster advertentie
Ster advertentie