FunX Utrecht

Eén jaar na de tramaanslag in Utrecht: "Juist nu is herdenken belangrijk"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Eén jaar na de tramaanslag in Utrecht: "Juist nu is herdenken belangrijk"

Het is vandaag precies een jaar geleden dat de tramaanslag in Utrecht plaatsvond. Op maandagochtend 18 maart 2019 begon een gewapende man vlakbij het 24 Oktoberplein om zich heen te schieten. Daarbij kwamen vier mensen om het leven en twee mensen raakten ernstig gewond.

De gebeurtenis en het verwerken daarvan is voor de nabestaanden van de slachtoffers en andere betrokennen nog elke dag een grote worsteling. De geplande gezamenlijke herdenking op het 24 Oktoberplein kon wegens de coronamaatregelen niet doorgaan en daarom organiseerde de Utrechtse Queeny (31) een minuut stilte tijdens een livestream op Facebook. "Ik denk dat juist nu het herdenken belangrijk is."

Minuut stilte via livestream

Om 10:43, het tijdstip waarop vorig jaar de vreselijke gebeurtenis plaatsvond, zat Queeny klaar met een kaarsje en een foto van de Domtoren. Via een livestream konden mensen gezamenlijk met haar een minuut stilte houden om de slachtoffers van de aanslag te herdenken. "Het was heel anders, maar ik was wel verrast hoe hard het nog bij me binnenkwam", vertelt Queeny in Jouw Stad. "Alleen al een minuut kijken naar dat kaarsje... Alles was doodstil, ook buiten om ons heen. Dat heeft toch wel impact gehad."

Achteraf kreeg Queeny van veel mensen - van zowel binnen als buiten Utrecht - positieve reacties op de herdenking. "Daardoor voelde het echt samen." Zo schreef iemand: "Ik hoop dat ook - direct of indirect - de slachtoffers, familieleden en alle dappere hulpverleners die toen onbaatzuchtig in de frontlinie stonden en hun leven waagden, dit meekrijgen."

In de buurt aan het werk
Queeny weet nog goed waar ze was op het moment dat ze het nieuws hoorde: aan het werk in een kantoor in Kanaleneiland, vlakbij de plek van de aanslag. "Ik kreeg al snel door dat er iets aan de hand was dat niet helemaal oké was, dus we hebben snel het gebouw op slot gedaan." Ze probeerde meteen haar vriend te bereiken, die op dat moment in een meeting zat en dus niet kon reageren. "Dat soort kleine dingen worden dan ineens heel spannend."

In dezelfde tram

Ook luisteraar Ismael weet nog precies waar hij was op het moment van de aanslag. Hij zat namelijk nietsvermoedend in dezelfde tram als de schutter. Twee haltes voor de plek waar het schietincident plaatsvond, is Ismael uitgestapt, dus van de aanslag heeft hij gelukkig niks meegekregen. Maar dat het heel anders had kunnen aflopen als hij toevallig naar de stad was gegaan in plaats van naar school, beseft hij heel goed. "Je stapt gewoon in de tram en je gaat er niet vanuit dat iemand dat soort gedachtes heeft."

Gökmen T.

Het Openbaar Ministerie heeft twee weken geleden levenslang geëist tegen verdachte Gökmen T. De 38-jarige Utrechter heeft bekend op 18 maart 2019 op de passagiers van de tram en omstanders te hebben geschoten. Spijt heeft hij nooit betuigd. Tijdens zijn strafproces werd Gökmen T. meerdere keren uit de rechtszaal verwijderd. Hij spuugde op zijn eigen advocaat en maakte een kwetsende opmerking tegen een van de slachtoffers die het wel overleefde. Justitie noemde hem een "uiterst gevaarlijk persoon" en volgens het Openbaar Ministerie is er "veel kans op herhaling." Aanstaande vrijdag krijgt hij zijn straf te horen.

Ster advertentie
Ster advertentie