Video

Rocky over topsport: "Ik heb vaak met extreme vormen van seksisme te maken gehad"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Rocky over topsport: "Ik heb vaak met extreme vormen van seksisme te maken gehad"

Vrouwen mogen sinds het begin van de vorige eeuw deelnemen aan professionele sportwedstrijden. Ondanks dat vrouwelijk topsporters sindsdien steeds zichtbaarder zijn geworden, krijgen nog steeds te veel van hen te maken met ongelijkheid, discriminatie in de vorm van seksisme en worden ze nog vaak onderschat. In FunX Beseft sprak Ouassima met Denise Kielholtz en Roxanne "Rocky" Hehakaija over de struggles die zij hebben moeten overkomen als vrouwen in de sportwereld.

Impact op je zelfbeeld

Waar veel mensen aan voorbijgaan is de enorme impact die discriminatie op grond van geslacht heeft op het zelfbeeld van vrouwelijke topsporters. Zo vertelt de voormalige profvoetbalster Rocky dat ze daar op jonge leeftijd al mee te maken kreeg. "Ik heb vaak met extreme vormen van seksisme te maken gehad. Door de dingen die ik toen meemaakte merkte ik dat het veel met mijn zelfbeeld deed. Ik ben van mezelf gelukkig een blij ei, maar alsnog was ik heel lang onzeker over het feit dat ik anders was." Als voorbeeld geeft ze een man die zijn twijfels had over haar sekse en bewijs wilde zien dat ze daadwerkelijk een vrouw is. "Ik weet nog dat ik een uitwedstrijd speelde tegen Abcoude, waarin ik drie keer scoorde. Het was rust en ik liep het veld af. Vervolgens komt er een vader van iemand van de tegenpartij voor me staan en zei hij: 'Ze zeggen dat jij een meisje bent, maar daar geloof ik niks van. Trek je broek naar beneden en laat het me maar zien."

Minder inkomsten dan mannen

Ook qua inkomsten trekken vrouwelijke topsporters nog steeds aan het kortste eind. Vrouwen krijgen namelijk nog steeds een veel lager salaris dan mannen uitbetaald. Denise is zesvoudig wereldkampioen kickboksen en ondanks haar uitstekende prestaties kreeg ze veel minder betaald dan mannelijke kickboksers. "Vroeger was er met kickboksen wel echt een heel groot verschil. Ik heb in de sport echt alles behaald, maar alsnog bereik je als vrouw qua verdiensten een maximum. Ik merkte dat het verschil qua inkomsten tussen mannen en vrouwen echt groot was. Inmiddels merk je dat dit bij MMA (mixed martial arts) wel gelijkgetrokken is."

De gehele derde aflevering van FunX Beseft is hieronder te bekijken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie