Video

New School Heroes: Fadim Kurt over onzekerheden, haatreacties en je eigen pad volgen

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. New School Heroes: Fadim Kurt over onzekerheden, haatreacties en je eigen pad volgen

In New School Heroes trekt FunX met vier helden van nu langs middelbare scholen in Nederland. Onder leiding van Défano Holwijn gaan ze daar in gesprek met jongeren over dingen die je niet in schoolboeken terugvindt. Hoe ga je om met racistische opmerkingen? Hoe deal je met de druk van social media? En hoe zorg je ervoor dat je naast succesvol ook mentaal gezond blijft? Dit keer is het de beurt aan Fadim Kurt. Op het Lumion College in Amsterdam vertelt de ondernemer en beautyinfluencer over het najagen van je dromen, het omgaan met haatreacties en het combineren van het moederschap met social media.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Support van je ouders

De leerlingen mogen Fadim alles vragen. Wat vonden haar ouders er bijvoorbeeld van dat ze make-upartist wilde worden? "Ze vonden het in eerste instantie niet zo leuk. Social media ook niet", antwoordt ze. "Ze hadden zoiets van: zit daar wel een toekomst in?" Toen Fadims ouders eenmaal merkten dat het serieus werd, kwam er meer begrip. "Ik wist altijd al heel goed wat ik wilde, dus ze hadden er snel vrede mee. Ik denk dat als je iets graag genoeg wilt, je ouders wel gaan inzien dat het wel goed komt."

Haatreacties

Wanneer je werk voor een groot deel bestaat uit social media, kun je bijna niet voorkomen dat je ook haatreacties binnenkrijgt. Hoe gaat Fadim daarmee om? "Toen ik net begon met YouTube, kon ik me echt wel veel aantrekken van de reacties. Dan kreeg ik te horen dat ik dik was en op een varken leek. Dan ga je toch die bevestiging zoeken. Ik begon het te geloven." Inmiddels heeft ze een dikke huid gecreëerd en hoewel het irritant blijft, kan ze er beter mee omgaan. "Maar als het over m'n dochter of m'n vriend gaat kan ik me soms moeilijk inhouden om te reageren."

Fadim wil graag benadrukken dat het helemaal niet erg is om toe te geven dat vervelende reacties - online of offline - iets met je doen. "Ik heb het idee dat iedereen tegenwoordig een beetje stoer doet met 'het doet me niks'. Maar je hoeft je er echt niet voor te schamen als het je raakt als iemand iets tegen je zegt. Dat is heel menselijk."

Moeder zijn op social media

Fadim is vorig jaar moeder geworden van haar dochtertje Alaïa. Ook zij is af en toe op Fadims socials te zien. Is dat wel een verstandige keuze? "Ik heb er wel over nagedacht, maar ik heb altijd gezegd: je moet je nooit laten leiden door angst en gewoon doen wat goed voelt. Ik wil haar gewoon laten zien, maar misschien verandert m'n mening daar later over."

Alaïa heeft zowel Turkse als Ghanese roots. Samen met haar vriend Marvin is Fadim ervan bewust dat hun dochter daardoor misschien met racisme te maken zal krijgen. "Het begint met de kleine dingetjes. Als we kinderboekjes kopen, proberen we bijvoorbeeld boekjes te kiezen die multicultureel zijn." Zelf was Fadim destijds in Twente de enige leerling in de klas met een niet-Nederlandse achtergrond. "Ik merkte altijd wel dat ik anders was, vooral aan kleine dingetjes. Dat was niet altijd leuk."

Uitspreken tegen racisme en onrecht

Fadim is niet bang om haar mond open te trekken. Ze spreekt zich regelmatig uit over verschillende maatschappelijke kwesties. Als tiener was ze ook al zo mondig. "Ik had altijd een weerwoord." Nu probeert ze haar platform regelmatig in te zetten tegen racisme of onrecht. "Ook bij familie ben ik niet bang om dat te doen. Ik heb bijvoorbeeld een paar jaar achter elkaar aan m'n oom moeten uitleggen dat Zwarte Piet echt niet kan. Het derde jaar begreep hij het, dus het heeft zeker zin om je uit te spreken."

Ster advertentie
Ster advertentie