Video

Fadim Kurt: ''Ik krijg opmerkingen van mensen die mijn dochter een zwarte piet noemen''

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Fadim Kurt: ''Ik krijg opmerkingen van mensen die mijn dochter een zwarte piet noemen''

In FunX New School Heroes gaat Défano Holwijn samen met vier helden van nu langs middelbare scholen om met jongeren te praten over zaken die voor hen écht belangrijk zijn, maar niet in de schoolboeken staan. Denk aan omgaan met racisme, de druk van social media en mentale gezondheid. Een van die New School Heroes is Fadim Kurt. In deze portretvideo leer je de 24-jarige content creator, ondernemer en moeder beter kennen. Welke levenslessen heeft zij zelf geleerd?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Haatcomments

Fadim is in haar vlogs altijd open en eerlijk over alles wat ze meemaakt in haar dagelijks leven. Ze denkt dat dit de reden is dat ze voor velen een makkelijk doelwit is om commentaar op te hebben. ''Ik denk zelf dat de reacties wel meevallen, omdat ik naarmate de jaren zijn gaan vorderen een dikke huid heb gekregen. Maar als ik er echt bij stilsta dan zijn het wel heftige berichten'', vertelt ze. Zo zijn de culturele verschillen tussen haar en haar Ghanese vriend Marvin altijd het gesprek van de dag.

Nu ze sinds oktober vorig jaar moeder is geworden van haar dochtertje Alaïa, hebben veel mensen ook commentaar op de huidskleur van haar kind. ''Ik krijg vaak opmerkingen van mensen die mijn dochter dan 'de nieuwe zwarte piet' noemen. Of zeggen dat ze op poep lijkt.''

Fadim heeft weinig begrip voor zulke comments: ''Hoe kan je zo als mens zijn?'' Toen het nog alleen over haar en Marvin ging dacht ze vaak: ''het zal wel'', maar nu ook haar dochtertje erbij wordt betrokken is het een ander verhaal. ''Ik kan echt heel boos worden om nare comments over mijn dochter.'' Meestal heeft ze dan de neiging om op zulke berichten te reageren, waardoor ze soms een boos berichtje terugstuurt.

Quote

Als ik alles perfect zou doen dan was er ook wel iets om over te zeiken, dus dan kan ik net zo goed gewoon lekker doen wat ik zelf wil.

Fadim Kurt

Relatie

De culturele verschillen tussen Fadim en Marvin waren voor haar familie nooit echt een probleem. ''Natuurlijk was het wel even een issue dat ik een vriend had, maar dat ging nooit over zijn geloof of huidskleur.''

Fadim is tot op de dag van vandaag erg dankbaar voor het feit dat de afkomst van haar vriend nooit een big deal is geweest binnen haar eigen familiekring. Zelf krijgt Fadim namelijk vaak berichten van andere meiden waar dit juist het tegenovergestelde is. Daarom maakt ze onderwerpen als discriminatie en racisme bespreekbaar op haar platform. ''Het is een hele kleine moeite voor mij om een hele grote groep aan te spreken.'' Vandaar dat ze vaak allerlei vormen van racisme probeert te belichten op haar Instagram.

Visagie-opleiding

Fadims echte passie ligt naast vloggen bij make-up. Toen ze 16 was studeerde ze aan de House of Orange in Amsterdam, een visagie-opleiding. Haar ouders zagen hoe gedreven ze hierin was, dus deden ze alles om haar te helpen. Zo brachten ze haar iedere dag vanuit hun oude woonplaats in Drenthe helemaal naar Amsterdam. Ook gebruikten de ouders Fadims spaargeld om de opleiding te financieren.

Binnen een jaar was ze afgestudeerd: het opende veel deuren voor haar carrière als make-up artist. Haar eerste grote klus was het verzorgen van de make-up bij een videoclip van Ronnie Flex. ''Ik kan het me nog heel goed herrineren: ik was ontzettend zenuwachtig.''

Seksueel misbruik

In de tijd dat ze de opleiding volgde bij de visagieschool in Amsterdam, gebeurde er iets vreselijks. Fadim is namelijk op haar zestiende seksueel misbruikt. ''Ik had iets met een jongen en die heeft mij gedwongen om iets te doen met iemand anders.'' Hoewel ze toen veel vrienden had, voelde ze zich toch heel alleen. ''Je kunt proberen het te omschrijven aan anderen, maar mensen zullen het nooit helemaal begrijpen, omdat ze niet in jouw schoenen staan.''

Fadims grote angst was dat haar familie erachter zou komen. Toen gebeurde het ergste scenario: haar familie wist via via al wat er aan de hand was. ''Je hele familie kijkt je eigenlijk teleurgesteld aan.'' Hierdoor nam Fadim het zichzelf heel erg kwalijk, en belandde ze vervolgens in een zware depressie. Toen het naar buiten kwam leerde ze net Marvin kennen. Hij was echt een steunpilaar voor haar. ''Ik denk dat als ik toen mijn man niet had, ik er nu misschien niet meer zou zijn.''

Inmiddels heeft de jongen die haar dwong om met een ander het bed te delen, zijn excuses aangeboden. Dat heeft Fadim geholpen om het allemaal een plek te geven. Toch vond ze zijn excuses erg dubbel. ''Zijn bedoeling mag dan allemaal wel leuk en aardig zijn, hij heeft toch mijn leven verpest.''

Fadim erkent dat seksueel misbruikt vandaag de dag nog steeds een groot probleem is onder jongeren. Ze denkt zelf dat het voorkomen zou kunnen worden, maar dan moet de overheid het probleem serieus gaan nemen. Zelf probeert ze op haar eigen platformen dit onderwerp bespreekbaar te maken en awareness te creëren.

Carrière Fadim Kurt

Fadim Kurt werd geboren in het Limburgse Tongeren op 9 oktober 1995. Haar roots liggen in Turkije.

Op haar zestiende ging ze studeren aan de make-upschool House of Orange in Amsterdam. Nadat ze dit had afgerond, besloot ze de opleiding te volgen tot schoonheidsspecialiste op het Deltion in Zwolle. Later volgde ze nog de grimeursopleiding in Amsterdam. Als grimeur verzorg je achter de schermen de make-up van bijvoorbeeld, dansers, acteurs en operazangers.

Nadat ze de nodige make-upkennis had opgedaan bij diverse opleidingen, besloot ze het te gaan uitoefenen in de praktijk. Dit deed ze door het plaatsen van make-up tutorials op haar eigen YouTube-account. De kijkcijfers waren stabiel, maar toen ze voor een nieuw concept op het platform verschillende beroemdheden een makeover gaf, schoten de kijkcijfers pas echt omhoog. De weergaven en het aantal abonnees stegen flink dus besloot Fadim daarnaast ook te gaan vloggen.

Daarnaast is Fadim oprichter en beheerder van een van de grootste Facebookgroepen in Nederland: Fadim's. Voorheen had het de naam Fadim's BeautySpace, maar het is even verwijderd geweest om onduidelijke redenen. In de groep, die inmiddels weer 92.000 leden heeft, wordt er vooral over mode en beauty gesproken.

Naast content creator en ondernemer is Fadim sinds vorig jaar trotse moeder van haar dochtertje Alaïa.

Hulp bij seksueel misbruik

Ben jij slachtoffer van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting en heb je hulp nodig?

Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Ook kun je terecht bij Slachtofferhulp. Zij kunnen je emotionele ondersteuning bieden of helpen bij het doen van aangifte. Ook vind je hier een community waar je met lotgenoten kunt praten.

Ster advertentie
Ster advertentie