Video

Qlas & Blacka verrast bij Top Notch met #1-positie 'Project 24'

  1. Newschevron right
  2. Qlas & Blacka verrast bij Top Notch met #1-positie 'Project 24'

Qlas & Blacka zijn onlangs door Top Notch verrast, omdat ze op #1 zijn binnengekomen met hun album Project 24: Volume 1. Het nietsvermoedende Rotterdamse duo dacht op een feestje van het label te zijn gekomen, maar het bleek voor hen gefixt om het succes van het album te vieren. Ouassima sprak Qlas & Blacka, maar ook hun mentor en manager Vic9 over de veranderingen in het afgelopen jaar en waar de sleutel tot het succes ligt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vorig jaar in de cel en nu op #1

Het leven van Qlas & Blacka zag er vorig jaar rond deze tijd totaal anders uit. Ze werden gelinkt aan ernstige delicten en Qlas kwam zelfs vast te zitten. Een jaar later staan ze bovenaan de albumcharts. "We hebben echt hard gewerkt voor dit", zegt Blacka. En dat is niet voor niets geweest: "Het heeft echt iets opgeleverd. Het maakt niet uit dat mensen je haten. Je moet blijven pushen. Dit is voor NOS en AD, voor ieder nieuwsmedium: kijk wat je doet." Voor Qlas was het een jaar vol tegenstelling. Hij noemt het een chaos. "Vorig jaar zat ik precies nu in een cel en nu sta ik opeens op één."

Focussen op muziek

Vic9 heeft de afgelopen tijd zeer intensief met Qlas en Blacka gewerkt. Hij introduceerde ze bij FunX tijdens een livesessie en maakte de veranderingen van het duo van dichtbij mee. "Ik denk dat ze het afgelopen jaar heel hard gewerkt hebben geduld, hebben gehad, vertrouwen hebben gehad in mijn visie. Dit is het resultaat daarvan", vertelt hij Ouassima. Volgens Vic9 moesten Qlas & Blacka eerst hun aandacht weerleggen: "Het was voor hun moeilijk om veel te focussen op muziek en niet op straat. Je behaalt namelijk niet direct resultaat. Zelfs toen Shooter uitkwam ging het goed, maar dat geld zie je niet gelijk terug, dat duurt eventjes."

Luisteren en afspraken nakomen

Vic9 heeft Qlas & Blacka begeleid met school en de reclassering en soms moest dat met de harde hand: "Soms ging het door te schreeuwen of duidelijk toe te spreken. Ze kennen mij, hebben respect voor mij en nemen het van mij aan." En natuurlijk is het duo nog niet uitgeleerd: "Blacka moet leren om af en toe te luisteren. Hij is mondig en heeft zijn woordje klaar. Qlas noemt hij een rustige jongen die vooral moet werken aan het nakomen van afspraken", aldus Vic9.

Real boys

Je hoort in eerdere nummers van Qlas & Blacka veel over wapens en geweld, maar wat willen ze dan precies uitdragen? Dat legt Vic9 graag uit: "Het is niet per se een boodschap, dat we jongeren zeggen naar school te gaan, maar we zeggen ze ook niet om gewelddadig te worden en elkaar neer te steken." Qlas & Blacka maken volgens Vic9 muziek over hoe hun leven eruit ziet: "Ik denk dat dat echte rap is. Het zijn real boys. In het begin hoorde je meer over shanken en steken en nu ligt het geraffineerder en genuanceerder. Hoe je het ook went of keert, de negativiteit die wij hebben omgezet in positiviteit die heeft ons ook geholpen. Zij hebben ons ook geholpen en zo een publiek bereikt die wij anders niet zouden bereiken. Al die factoren hebben ervoor gezorgd dat we nu hier staan."

Ster advertentie
Ster advertentie