Video

Qlas & Blacka over hun drillmuziek: "We rappen niet om geweld te promoten"

  1. Newschevron right
  2. Qlas & Blacka over hun drillmuziek: "We rappen niet om geweld te promoten"

De jonge Rotterdamse rappers Qlas (17) en Blacka (16) waren vorige maand plotseling in het nieuws. Hun muziek en videoclips werden namelijk gelinkt aan een serie geweldsincidenten in Rotterdam-Zuid. Aan Ouassima vertellen de jongens hoe dit zit en wat ze met hun muziek willen vertellen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geweld

"We rappen niet om te laten zien hoe gangster we zijn of om geweld te promoten", vertelt Blacka. Hij geeft aan dat het geweld in de Rotterdamse wijken IJsselmonde en Charlois al langer gaande is en niet pas sinds het rapduo er muziek over maakt. De boys vinden het dan ook vervelend dat hun namen altijd gelinkt worden aan de geweldsdelicten. "Maar misschien is het wel goed dat we nu aan de buitenwereld kunnen laten zien wat er aan de hand is."

Gevoelens uiten

Op jonge leeftijd al rappen over wapens en zwaar geweld is behoorlijk heftig, maar de jongens geven aan dat het voor hun gewoon de harde realiteit is. "Het vertelt wat we op straat doen en deden en wat er om ons heen gebeurt", vertelt Qlas. Blacka vult hem aan: "Voor ons is het normaal. We uiten gewoon onze gevoelens."

SUPPORT VAN DE GROTE NAMEN

Qlas en Blacka bereiken met hun zogeheten drill-sound een steeds groter publiek. Dat doen ze samen met hun manager Vic9. "Vic is als een grote broer die ons met alles helpt", vertellen beide jongens. Daarmee doelen ze op hulp met hun muzikale carrière, maar ook met dingen in hun dagelijks leven, zoals school. Naast Vic9 zijn er steeds meer andere Nederlandse rappers die hun support uiten naar Qlas en Blacka, waaronder Ronnie Flex en Jonna Fraser. Met die laatste hebben de twee zelfs al een samenwerking in the pocket. "Dat zijn allemaal rappers waar ik als 12-jarige helemaal gek van was. Dat zij mij nu zien, vind ik wel lauw!", aldus Blacka.

Album in 2020

De Rotterdammers beloven in het nieuwe jaar eindelijk met een langverwacht album te komen. "Voor de fans!" Daarop zullen een hoop dikke samenwerkingen te horen zijn. Eén naam kunnen de boys al verklappen: Ronnie Flex.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Drillmuziek

De tracks van Qlas en Blacka vallen onder drillmuziek, een vorm van trap waarbij agressiviteit, wapens en bedreigingen centraal staan. De sound waaide een tijdje geleden over vanuit het zuiden van Chicago naar Engeland en vervolgens naar Nederland. In verschillende nieuwsberichten van de laatste maanden over steekincidenten in Rotterdam en Amsterdam wordt de muziek genoemd.

De Amsterdamse jongerenwerker Virgil vertelde hier eerder aan FunX al meer over. Volgens hem is de muziek niet per se dé oorzaak is van het normaliseren van wapengebruik onder jongeren. Net als Qlas en Blacka gaf hij aan dat het eerder een reflectie is van de problemen die spelen.

Ster advertentie
Ster advertentie