Video

Bryan Mg over online shaming: 'Meer mannen moeten zich erover uitspreken'

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Bryan Mg over online shaming: 'Meer mannen moeten zich erover uitspreken'

Een TikTok-filmpje waarin gedanst wordt, een vakantiefoto in bikini of een regenboogvlag: voor online shamers kan het genoeg zijn om iemand online aan de schandpaal te nagelen met alle gevolgen van dien. Slachtoffers blijven achter met mentale problemen en soms zelfs trauma's. Helaas lijkt online shaming de afgelopen tijd alleen maar toe te nemen. In een nieuwe aflevering van FunX Beseft spreekt Ouassima met ervaringsdeskundigen Hajar en Sara alias The Phoenix Sisters en Bryan Mg, een van de weinige mannen die support toonde toen Ouassima haar eigen ervaringen deelde.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Steun tonen

Toen Ouassima eerder dit jaar voor het eerst open vertelde over haar ervaringen met online shaming kon ze gelukkig rekenen op veel steun, ook online. Ze geeft wel aan het opvallend te vinden dat ze weinig reacties van mannen kreeg. Bryan Mg reageerde wél. "Ik dacht: ik moet m'n steunbetuiging laten zien, zo van: je staat er niet alleen voor. Ik vond het knap van je dat je het gedaan had."

Aanspreken

De artiest denkt dat de meeste mannen niet stilstaan bij dit probleem. "Ik denk dat wanneer ze dat wel doen, dat ze ook wel zoiets hebben van: dit is erg." Voor hem is het in ieder geval duidelijk: online shaming kan niet. "De mensen die het doen, zijn zich niet bewust van wat ze aan het doen zijn. Ik denk dat je ze gewoon moet aanspreken." Dat doet hij zelf dan ook wanneer hij mensen in zijn omgeving beelden ziet rondsturen. "Ik zeg gelijk: dit kan niet. Ik word er boos van. Stel jij was het of je zus, dan zou je het ook niet leuk vinden."

Quote

Als je het laat gaan, keur je het goed.

Bryan Mg

Anoniem

Net als Ouassima werd ook Hajar het slachtoffer van online shaming. Samen met Sara geeft ze nu voorlichting en helpt ze anderen bij het verwerken van online shaming en seksueel geweld met hun platform The Phoenix Sisters. Volgens Sara is online shamen net zoals fysiek pesten: "Het online gedrag is gewoon het offline gedraag maar dan keer honderd. Het komt voort uit hoe we in de samenleving met elkaar omgaan: de schaamtecultuur, hoe we naar elkaar kijken en elkaar veroordelen."

Online is het makkelijker om die oordelen of lelijke woorden te uiten, want je kan je gemakkelijk verschuilen achter een anoniem account. "Je kan iemand helemaal de grond in trappen en dan zijn de consequenties minimaal", aldus Hajar. Maar niet alleen de daders zijn schuldig, óók de toekijkers en doorstuurders: "Ik vind dat zij ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor het feit dat ze er niks tegen doen of 'onschuldig' een filmpje of foto doorsturen."

Het huis niet meer uit durven

Het gevolg van online shamen is in sommige gevallen dat het slachtoffer niet meer naar buiten durft uit angst herkend te worden. Dat was ook bij Ouassima het geval. "Er dagelijks meer geconfronteerd worden is wat impact maakt", aldus Sara. "Als iets online geëxposed wordt, heeft dat offline invloed op je, want je familie en collega's komen erachter", vult Hajar haar aan. En hun reactie kan heel pijnlijk zijn. "Als zij je niet steunen, komt zoiets honderd keer harder aan dan wanneer vreemden iets van je vinden."

Spreek je uit en ga in gesprek

Bryan Mg hoopt dat meer mannen zich hierover uit gaan spreken. "Ik vind dat wanneer wij - met een groot bereik - zoiets zien op het internet, we iets kunnen doen. Bijvoorbeeld tegen onze volgers zeggen 'dit kan niet'. Als je het laat gaan, keur je het goed."

Toch is er volgens Hajar en Sara meer nodig. "Iets posten op je story of wall is niet genoeg om de denkwijze van jongeren te veranderen. Het is het zoveelste plaatje dat langskomt bij iemand. Wil je je inzetten? Ga in gesprek en vraag wat er speelt. Het is een proces."

Hulp bij online shaming of exposing

Ben je slachtoffer geworden van online shaming of exposing? Dan is het belangrijk om daarover te praten. Als je daarvoor niet bij je familie of vrienden terechtkan of -durft, kan je naar hulporganisaties zoals Slachtofferhulp Nederland, fier.nl of helpwanted.nl. Hulpverleners staan daar telefonisch of in een online chat voor je klaar om je advies te geven en verder te helpen. Bijvoorbeeld met het verzamelen van bewijs, het maken van een plan om het te vertellen aan je omgeving of bij psychische klachten zoals slapeloosheid of depressiviteit. Ook zijn er in de grote steden lokale initiatieven die je kunnen helpen, zoals Jij Staat Niet Alleen in Amsterdam.

Ster advertentie
Ster advertentie