Video

New School Heroes: Winne over onzekerheden, racisme en het strijden voor een betere wereld

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. New School Heroes: Winne over onzekerheden, racisme en het strijden voor een betere wereld

In New School Heroes trekt FunX met vier helden van nu langs middelbare scholen in Nederland. Onder leiding van Défano Holwijn gaan ze daar in gesprek met jongeren over dingen die je niet in schoolboeken terugvindt. Hoe ga je om met racistische opmerkingen? Hoe deal je met de druk van social media? En hoe zorg je ervoor dat je naast succesvol ook mentaal gezond blijft? Dit keer is het de beurt aan Winne. Op het Lumion College in Amsterdam vertelt de Rotterdamse hiphoplegende over de onzekerheden die hij had als puber en over het omgaan met onrecht. Ook vertelt hij hoe hij van de wereld een rechtvaardigere plek hoopt te maken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Populaire jongen met onzekerheden

Vroeger hoorde Winne naar eigen zeggen bij de populaire jongens op school. Maar let op, dat betekende niet dat hij niet met onzekerheden te maken had. "Ik was onzeker over alles in die fase van mijn leven", vertelt hij. "Over hoe je eruit ziet, of ik wel slim genoeg was, over hoe mijn toekomst eruit zou zien. In die periode ben je je identiteit nog aan het ontwikkelen, dan ben je veel gevoeliger voor feedback van anderen."

Winne vertelt dat hij zijn onzekerheden niet aan de buitenwereld liet merken. "Het zijn allemaal interne processen waar je doorheen gaat. Als je jong bent, ben je veel sneller geneigd om sociaal wenselijk gedrag te vertonen en die masker te dragen. Als je ouder wordt, ontwikkelt je identiteit zich en durf je bepaalde keuzes te maken. Zo vind je je eigen weg."

Leven omgeslagen

Een carrière in de muziek kwam voor Winne eigenlijk uit het niets. Dat hij zijn brood met muziek wilde verdienen, ontdekte hij gaandeweg. Zo werkte hij daarvoor bij een callcenter en gaf hij leiding aan een salesteam. "In die tijd heb ik een demo (Top 3 MC, red.) opgenomen, die daarna viraal ging. Toen kreeg ik een belletje van Kees de Koning en is mijn leven binnen een paar maanden totaal omgeslagen."

Maatschappelijke druk

De rapper wil de studenten meegeven dat je de tijd moet nemen om na te denken over je toekomst en dat je de maatschappelijke druk niet de overhand moet laten krijgen. "Het kan ook op een later moment komen. Ik denk niet dat je je op één specifiek ding hoeft te focussen. Misschien heb je verschillende talenten en moet je die gaan ontdekken en vervolgens ontwikkelen."

"We zijn allemaal unieke wezens. Dat wat ons uniek maakt, maakt ons ook mooi. Als je ervoor kiest om iets te doen wat de rest ook aan het doen is, dan lever je je schoonheid naar mijn mening in. Terwijl die schoonheid juist is wat jou speciaal maakt."

Rolmodel en mening over huidige scene

De leerlingen mochten Winne ook verschillende vragen stellen. Zo vroeg iemand naar zijn grootste rolmodellen. "Als kind wilde ik Michael Jackson zijn", vertelde Winne. "Dat is niet gebeurd, maar ik ben wel een artiest geworden. Daardoor is mijn kinderdroom in vervulling gegaan. Ik ben heel erg geïnspireerd door Michael Jackson en datzelfde kan ik nu als artiest ook doen."

Een andere leerling vroeg Winne wat hij vindt van de nieuwe rapgeneratie qua lyrics. "Ik vind de scene tof. Mensen denken vaak dat ik andere muziek niet tof vindt, omdat ik een bepaald type muziek maak. Maar mijn muzieksmaak is heel erg breed", antwoordt de rapper. "Als we het specifiek over lyrics hebben, zou ik wel meer eigenheid willen zien en dat mensen minder als elkaar klinken. Ik zou willen zien dat ze dus meer durven te vertellen over wie zij zijn in plaats van rappen over wat populair is of over iets waarvan ze weten dat het commercieel gezien gaat werken."

Hoopvol voor rechtvaardigere wereld

Een onderwerp waar Winne zich veel mee bezighoudt, is racisme. Op de vraag of hij denkt dat racisme ooit gaat stoppen, antwoordt de rapper: "Rationeel zou ik 'nee' zeggen, maar ik ben wel hoopvol. Ik geloof dat we als mensheid naar een nieuw level van bewustzijn kunnen shiften, maar daar is wel heel veel voor nodig. Ik wil daar wel voor strijden, zodat mijn kinderen en hun kinderen opgroeien in een wereld waarin ze als gelijkwaardig worden gezien."

'Bereid om dood te gaan'

Winne vertelt dat hij niet weet of zijn hoop op een rechtvaardigere wereld realistisch is, maar dat hij wel bereid is om ervoor te strijden. "Ik ben zelfs bereid om ervoor dood te gaan. Als je naar de geschiedenis kijkt, weet je hoe lang dit al gaande is. Ik geloof heel erg in het voorbeeld aan anderen geven, zodat zij dat voorbeeld weer door kunnen geven en het zo verspreiden. We zijn er nog lang niet, maar we moeten het wel met elkaar doen. Het is iets waar we allemaal zelf verantwoordelijkheid voor moeten nemen en voor moeten strijden. Dan komt er misschien een dag dat we echt één kunnen zijn."

"Als iemand op een invloedrijke positie een shift in bewustzijn krijgt, dan kan diegene een keuze make die heel veel invloed kan hebben op de lagen daaronder. Maar de revolutie moet niet bovenaan beginnen. Die moet onderaan beginnen, het is het volk dat moet opstaan. Daarin moeten we allemaal voor elkaar opkomen. Het is onze wereld en samenleving, daarom moeten we het samen doen."

Ster advertentie
Ster advertentie