Video

Sparta-speler Deroy Duarte (21): 'Ik was altijd een van die boys die te veel vet had'

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Sparta-speler Deroy Duarte (21): 'Ik was altijd een van die boys die te veel vet had'

De 21-jarige Deroy Duarte voetbalt voor Sparta. In Het Pleintje Van sprak FunX hem in Schiedam, waar hij openhartig is over onder andere zijn lastige periodes bij de club.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

sparta-stadion

Deroy vertelt vanaf zijn pleintje in Schiedam dat ze hem altijd 'kleine rat' noemden. "Ik was klein, maar ik was overal." Deroy's broer Laros beaamt dat Deroy altijd 'schijt had aan iedereen.' Hun liefde voor voetbal kwam mede omdat Deroy en zijn broer heel dichtbij het Sparta-stadion woonden en hun vader erg fanatiek was met voetbal. "Als ik dat stadion zag, dacht ik altijd al: daar wil ik echt voetballen", vertelt Deroy. Die droom deelde hij met Laros, die al bij Sparta speelde. Samen doorliepen ze de jeugdopleiding.

jeugdopleiding zegt niets

Dat doorlopen van de jeugdopleiding zegt volgens Deroy niets. "Dat je bij een jeugdopleiding speelt zegt niets. Ik heb vroeger heel veel mensen meegemaakt in mijn omgeving die toen gezien werden als groot talent. Maar zodra je ouder wordt verander je. Misschien word je minder, of juist sneller of sterker. Het is daarom lastig om op hetzelfde niveau te blijven."

vergelijking met broer

Laros werd volgens Deroy gezien als het grootste talent; "het pareltje van Sparta." Daarom werd Deroy vaak vergeleken met zijn twee jaar oudere broer. "Soms had ik daar moeite mee. Het was geen probleem tegenover mijn broer want ik gun het hem van harte. Maar het is lastig als anderen je alleen maar zien als broertje van."

harde wereld

Vanaf het moment dat Deroy voetbalde, heeft hij best wat tegenslagen meegemaakt, waaronder een degradatie. Het is een harde wereld volgens de voetballer, want ook in de jeugd kampte hij met problemen. Zo kwam hij snel aan. "Bijna elke maand meten we de vetpercentages en altijd was ik wel een van de twee boys die te veel vet had."

"Ik heb wel eens periodes gehad dat ik heel goed at, helemaal geen onzin, en alsnog te veel vetpercentage had. Dat gaat dan wel in je koppie zitten, vooral op zo'n jonge leeftijd. Ik heb wel echt periodes gehad dat ik dacht: voetbal is niet zo leuk. Dan twijfel je wel. Ik ging heel veel denken, ben sowieso een denker. Dat was een lastige periode, maar uiteindelijk heeft het me sterker gemaakt."

Ook de periode met corona heeft Deroy sterker gemaakt. "Ik heb heel veel aan mezelf gewerkt, mij persoonlijk ontwikkeld", zegt hij daarover.

"Ik heb gemerkt dat niet altijd alles om voetbal draait. Als je je volledig op voetbal focust en 100% heel je leven alleen maar om voetbal draait, dan kun je verdrietig zijn. [...] Ik heb gemerkt dat je voor jezelf en je hoofd rust moet hebben en creëren."

nog veel bewijzen

Als voetballer heeft Deroy wat hem betreft nog veel te bewijzen, al is hij al heel trots op wat hij heeft bereikt. "Maar ik ben nog jong, 21 jaar. Ik moet nog heel veel laten zien."

Ster advertentie
Ster advertentie