News

Steeds meer jongeren raken besmet met gonorroe

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Steeds meer jongeren raken besmet met gonorroe

Gonorroe komt steeds vaker voor, vooral bij jongvolwassenen. De afgelopen twee jaar is het aantal besmettingen van de geslachtsziekte van 8000 gestegen naar bijna 14.000. Volgens het RIVM is het belangrijk om soa's op tijd te behandelen om verdere besmetting en gezondheidsproblemen te voorkomen.

Forse toename

Wat de reden is dat steeds meer mensen besmet raken met gonorroe, heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) niet bekendgemaakt. Vooral bij vrouwen (78 procent meer in één jaar) en heteromannen (51 procent meer) werd de ziekte vastgesteld. Bij homoseksuele mannen ging het om een stijging van 20 procent.

Symptomen

Bij mannen zijn de symptomen een branderig gevoel bij het plassen, een slijmerige afscheiding, een ontstoken prostaat of bijbal, keelpijn, jeuk of een branderig gevoel bij de anus. Bij vrouwen is het te herkennen aan een groene afscheiding die vaak vreemd ruikt, pijn of een branderig gevoel tijdens het plassen, keelpijn, jeuk of een branderig gevoel bij de anus. Gonorroe kan zorgen voor ontstekingen aan de urinebuis, endeldarm en keel. Bij mannen kan het ook leiden tot een bijbal-infectie en bij vrouwen kunnen de baarmoederhals en eileiders ontstoken raken. Het valt mensen niet altijd op dat zij besmet zijn, waardoor het makkelijk kan worden overgedragen tijdens seks. Bij vrouwen gebeurt dat vaker dan bij mannen.

Andere geslachtsziekten

Het aantal besmettingen van andere geslachtsziekten is niet veel veranderd. Zo daalde het aantal gevallen van chlamydia en het aantal besmettingen met syfilis in twee jaar met 8 procent. Bij hiv bleef het aantal gevallen gelijk aan voorgaande jaren.

Zelftest

Sinds dit jaar hoef je geen afspraak te maken bij de GGD als je jezelf wil laten testen op gonorroe of chlamydia. Bij de Albert Heijn kun je sinds januari dit jaar een zelftest halen. Als je jonger dan 25 jaar bent kun je gratis een soa-test laten doen bij de GGD. Ook kun je naar de huisarts om het daar te laten onderzoeken.

Ster advertentie
Ster advertentie