Up 2 Date

Zorgelijke soa: Steeds meer jongeren raken besmet met gonorroe

foto: Pexels
  1. Newschevron right
  2. Zorgelijke soa: Steeds meer jongeren raken besmet met gonorroe

Uit recente cijfers van het RIVM blijkt dat er een stijging is van het aantal gonorroe-besmettingen dit jaar. Vorig jaar werden er in totaal 10.600 gonorroe-diagnoses vastgesteld door de GGD en in alleen het eerste halfjaar van 2023 waren dit er al 6.655. Het RIVM noemt de blijvende stijging zorgelijk en pleit voor meer seksuele voorlichting, dit meldt NOS.

Gonorroe

Het RIVM ziet dat het aantal gonorroe-besmettingen vooral toeneemt bij heteroseksuele jongeren. De stijging is het hoogst bij hoogopgeleide vrouwen onder de 25 jaar. Bij vrouwen is gonorroe besmettelijker dan bij mannen, ondanks dat de klachten bij vrouwen vaak niet merkbaar zijn. Dit is een probleem, omdat je de soa dan minder snel herkent, vertelt RIVM-arts Rosa Joosten tegen NOS. "Als je het later ontdekt - en laat behandelen, kan dat op de lange termijn gevolgen hebben. Je kan bijvoorbeeld moeilijker zwanger raken."

De blijvende stijging van het aantal jongvolwassenen met een soa kan volgens Joosten meerdere redenen hebben. Jongeren maken wellicht een inhaalslag op seksueel gebied, na de coronapandemie en ze gebruiken ook minder vaak een condoom. "De stijging zal alleen maar toenemen als het condoomgebruik achterwege blijft", zegt ze.

Seksuele voorlichting

Joosten pleit voor nationale campagnes die het condoomgebruik promoten. "Geniet van de seks, maar doe het wel veilig. Het moet een positieve boodschap zijn, want je wil iemand liefde geven en geen soa." Daarnaast hoopt de RIVM-arts dat de overheid meer geld beschikbaar stelt voor de soa-testen bij de GGD.

Anne Visser is studentenarts in Groningen en deelt de mening van Joosten. "De manier van testen is ingewikkeld en kost de GGD en dus de overheid veel geld. Bij de GGD's zijn er lange wachtlijsten, waardoor de drempel om te laten testen hoog is." Visser noemt ook een andere optie en denkt aan subsidie van online soa-testen. Deze moeten dan wel gereguleerd worden en een keurmerk krijgen. "Er is nu een wildgroei aan online aanbieders waarbij het niet altijd betrouwbaar is", zegt hij tegen NOS.

Wat is gonorroe?

Gonorroe wordt veroorzaakt door de gonorroe-bacterie, genaamd Neisseria gonorrhoeae. Deze zit op het slijmvlies van de vagina, penis, keel of anus van iemand die besmet is en veroorzaakt daar een infectie. Tijdens onveilig vaginaal, oraal of anaal contact kan deze bacterie worden overgedragen. Je kunt gonorroe niet krijgen van het zitten op een toiletbril of bijvoorbeeld van zwemwater.

Symptomen van gonorroe bij mannen zijn: een branderig gevoel bij het plassen, een druiper - waarbij geelgroene pus of slijmerige, doorzichtige afscheiding die uit de penis druppelt, ontstoken prostaat of bijbal, keelpijn, jeuk of een branderig gevoel bij de anus.

Bij vrouwen verschillen de symptomen van groene afscheiding van de vagina - die vaak vreemd ruikt tot pijn of een branderig gevoel bij het plassen, keelpijn en jeuk of een branderig gevoel bij de anus. Vrouwen hebben minder vaak last van klachten dan mannen, waardoor het laat wordt ontdekt en behandeld. Dit kan ernstige gevolgen hebben, want de infectie kan naar je buik verspreiden, waardoor je eileiders dicht komen te zitten. Dit leidt weer tot meer kans op onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Denk je dat je een soa hebt en ben je jonger dan 25 jaar? Dan kun je gratis een soa-test laten doen bij de GGD. Daarnaast kun je ook een soa-test uit laten voeren bij de huisarts. De juiste antibiotica kan je ook via de huisarts aanvragen.

Ster advertentie
Ster advertentie