Artiest

Pitbull

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Pitbull
Amerikaans-Cubaanse rapper die in meerdere talen rapt. In de zomer van 2009 breekt hij internationaal door met de zomerhit 'I Know You Want Me'.

Armando

Pitbull is de artiestennaam van Armando Christian Pérez. De rapper heeft Cubaans bloed, want zijn ouders zijn allebei in Cuba geboren. Armando zelf komt op 15 januari 1981 ter wereld in Miami. Hij studeert af aan de Miami Coral Park High School en richt zich vervolgens volledig op het rappen.

Eerste albums

Onder de artiestennaam Pitbull brengt Armando halverwege 2004 zijn debuutalbum M.I.A.M.I. uit. Die plaat wordt geen groot succes. Ook het tweede en derde album, El Mariel en The Boatlift, worden geen daverend succes.

Starring In Rebelution

Pitbulls vierde album Starring In Rebelution uit 2009 zorgt voor zijn internationale doorbraak. Het nummer 'I Know You Want Me' gooit hoge ogen in de hitlijsten; in Nederland staat de track wekenlang op nummer 1.

I Like It

Na het succes van 'I Know You Want Me' heeft Pitbull heeft de smaak te pakken. In 2010 duikt hij de studio in met Enrique Igleasias. Pitbull is op Enriques album Euphoria te horen met de track 'I Like It'. Datzelfde jaar neemt Pitbull een track op met Usher: 'DJ Got Us Fallin' In Love'.

Armando

Pitbulls vijfde studioalbum Armando komt in november 2010 uit en is geheel spaanstalig. De plaat staat vol met samenwerkingen, onder meer met Afrojack, Yolanda Be Cool, DJ Snake en DJ Antoine. In 2011 volgen nog meer losse samenwerkingen met onder andere Shakira, Marc Anthony, Akon, Jennifer Lopez en Taio Cruz.

Samenwerkingen

Begin 2011 brengt Pitbull weer een nummer uit. Ditmaal de track 'On The Floor', een samenwerking met Jennifer Lopez. Een paar maanden later volgt wéér een samenwerking. De rapper duikt de studio in met Ne-Yo, Afrojack en Nayer voor de track 'Give Me Everything'. Dat nummer betekent de tweede nummer 1-hit voor Pitbull. De track staat ook op Pitbulls zesde studioalbum Planet Pit die in juni 2011 uitkomt. Een jaar later volgt het studioalbum Global Warming.

Timber

Het derde grote succes van Pitbull volgt eind 2013. De rapper maakt samen met de Amerikaanse zangeres Kesha de track 'Timber'. Het nummer staat wekenlang op nummer 1 in de Nederlandse hitlijsten.

Fireball

Na het succes van 'Timber' is het maanden stil rondom Pitbull. De rapper komt echter keihard terug met de track 'Fireball', Pitbulls vierde nummer 1-hit. Het nummer, waarop hij samenwerkt met John Ryan, is een van de zomerhits van 2014.