Artiest

Aaliyah

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Aaliyah
Amerikaanse R&B-zangeres die eind jaren '90 grote hits scoort met o.a. 'Are You That Somebody'. Op 22-jarige leeftijd komt Aaliyah tijdens een vliegtuigongeluk om het leven.

Aeliyatt Dani Haughton wordt op 16 januari 1979 geboren in Brooklyn, New York. Als Aaliyah vijf jaar oud is, verhuist de familie Haughton naar Detroit. Hier begint ze op zeer jonge leeftijd al aan een zangcarrière te werken. Met steun van haar moeder die ook zingt, doet ze, als ze nog maar negen jaar oud is, audities bij platenmaatschappijen. Haar eerste grote optreden vindt twee jaar later plaats.

Meisje

Als elf-jarig meisje treedt Aaliyah live op met Gladys Knight in Las Vegas. Dit optreden is geregeld door haar oom Barry Hankerson, een producer die ooit met de soulzangeres getrouwd is geweest. Oom Hankerson is op dat moment de producer van een beginnende artiest genaamd R Kelly. In 1994 verschijnt Aaliyahs eerste album Age Ain’t Nothing But A Number. In haar geboorteland wordt het album meervoudig platina en de singles 'Back And Forth' en 'At Your Best (You Are Love)' worden stuk voor stuk grote hits. Aan het eind van dat jaar haalt Aaliyah de kranten wanneer uitlekt dat de minderjarige zangeres getrouwd is met haar ‘goede vriend’ R. Kelly. Het huwelijk wordt binnen een jaar verbroken.

Super-team

Na de huwelijksperikelen verzorgt Aaliyah de soundtrack van de animatiefilm Anastasia. Het nummer 'Journey To The Past' wordt genomineerd voor een Academy Award. Tijdens de awarduitreiking krijgt Aaliyah voor het eerst de gelegenheid voor de hele wereld op te treden. Ondertussen is Aaliyah een samenwerking aangegaan met de beginnende producers Timbaland en Missy Elliot. Dit resulteert eind 1996 in haar tweede album One In A Million, dat goed is voor de hits 'If Your Girl Only Knew' en 'The One I Gave My Heart To'. Tussen al haar successen door ziet ze ook nog kans haar opleiding succesvol af te ronden. In juni 1997 haalt Aaliyah haar examen aan The School For Performing Arts in Detroit. Aaliyahs tweede succes dat jaar komt in de vorm van haar muzikale bijdrage voor de soundtrack van Dr. Dolittle. 'Are You That Somebody' wordt haar eerste Top 10-hit in Nederland.

Romeo

Nog geen jaar later slaat Aaliyah aan het acteren en begint ze samen met Jet Li aan de opnamen van de film Romeo Must Die. Contracten voor de twee vervolgen van de film The Matrix worden ook meteen getekend. De bij Romeo Must Die behorende muziek neemt Aaliyah ook voor haar rekening. 'Try Again' wordt haar tweede grote hit in ons land.

Tragisch

Eind augustus 2001, een maand na de release van haar derde album Aaliyah, wordt de videoclip van de single 'Rock The Boat' geschoten in Hawaï. Tijdens de terugreis naar Florida, vlak na vertrek, stort het vliegtuigje met de crew neer. Aaliyah komt hierbij om het leven. De oorzaak van de ramp is onduidelijk. Er is sprake van motorpech, een dronken piloot of een te zwaar beladen vliegtuig. Wat de oorzaak ook moge zijn, een feit blijft dat er veel te vroeg een einde is gekomen aan het leven van deze talentvolle vrouw.