FunX Amsterdam

Eerste Cyberbank in Amsterdam: goedkope laptops voor mensen met laag inkomen

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Eerste Cyberbank in Amsterdam: goedkope laptops voor mensen met laag inkomen

In Amsterdam opent morgen de eerste Cyberbank van Nederland. Het initiatief is vergelijkbaar met de Voedselbank, alleen kunnen mensen met een laag inkomen hier terecht voor een laptop. Met een Stadspas met groene stip en tegen betaling van 20 euro 'statiegeld' kun je die vanaf januari afhalen.

Digitale ondersteuning

De Cyberbank is opgericht door Cybersoek, een Amsterdams platform dat digitale ondersteuning biedt aan mensen die niet handig zijn met laptops of smartphones of deze niet kunnen betalen. Zo helpen ze bijvoorbeeld Amsterdammers met het installeren van hun QR-code in de corona-app.

Later is het de bedoeling dat mensen bij de Cyberbank terecht kunnen voor allerlei vormen van hulp, voor nu zijn er alleen laptops. Die worden gedoneerd door bedrijven, particulieren en de gemeente en vervolgens opgeknapt door jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt. Als je een Stadspas met groene stip hebt, aan te vragen wanneer je een laag inkomen en weinig vermogen hebt, mag je de laptop voor 20 euro houden. Je kan het apparaat ook later weer inleveren, dan krijg je je geld terug. Meer informatie vind je hier.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Digitale kloof

Morgen is het de Internationale Dag van de Mensenrechten. De gemeente Amsterdam vraagt dan aandacht voor digitale rechten, zoals privacy en toegang tot internet. "Onze stad digitaliseert in hoog tempo, een ontwikkeling die door corona is versneld", aldus wethouder Touria Meliani. "Daarmee groeit ook de kloof tussen Amsterdammers die wel met internet en alle digitale mogelijkheden kunnen omgaan en Amsterdammers die dat niet kunnen, omdat ze geen laptop hebben of omdat ze niet beschikken over digitale vaardigheden." Zo'n 13 procent van de Amsterdammers behoort tot die laatste groep.

Hard nodig

Karien Sondervan, directeur van Cybersoek, ziet ook dat de digitale kloof door corona meer zichtbaar is geworden. "Sommige gezinnen moesten het met één laptop doen", vertelt ze tegen Het Parool. De Cyberbank is volgens haar al lange tijd nodig. Dagelijks kloppen er mensen aan voor een laptop. "We worden zo overspoeld dat we hebben besloten een structurele oplossing aan te bieden."

Ster advertentie
Ster advertentie