FunX Amsterdam

Omgekeerde supermarkt geopend: boodschappen brengen voor de Voedselbank

foto: ANP | Ter illustratie
  1. Newschevron right
  2. Omgekeerde supermarkt geopend: boodschappen brengen voor de Voedselbank

In Amsterdam is de eerste omgekeerde supermarkt geopend. Mensen kunnen daar geen boodschappen kopen, maar juist afleveren. Het doel is om hiermee donaties op te halen voor de Voedselbank, omdat het aantal gebruikers daarvan sinds de coronapandemie met 30 procent is toegenomen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Drie dagen open

De 'winkel' aan de Prinsengracht heeft de toepasselijke (omgekeerde) naam TKRAMREPUS en is vanaf vandaag drie dagen open. Mensen worden vooral opgeroepen om houdbare producten te komen brengen voor de ongeveer 4000 Amsterdammers die op dit moment afhankelijk zijn van de Voedselbank.

foto: Screenshot AT5

Steeds meer mensen

De omgekeerde supermarkt is een initiatief van Knappe Koppen, een vacatureplatform voor jongeren. Penningmeester van de Voedselbank Frans Wessels is er blij mee. De Voedselbank in Amsterdam is namelijk de snelst groeiende van Nederland. "Dat is best wel treurig", zegt hij tegen AT5. "Zeker met de feestdagen die eraan komen, kunnen we alle hulp enorm goed gebruiken. Sinds de uitbraak van corona zien we steeds meer mensen die bij ons aankloppen, en dat aantal gaat alleen maar toenemen ben ik bang."

Het aantal gebruikers neemt dus toe, terwijl het aanbod van producten afneemt. "Supermarkten gaan steeds slimmer om met hun logistieke processen", aldus Wessels. "Ze zorgen dat ze minder verspilling hebben en minder producten overhouden. We zien echt substantieel minder toestroom van verse producten als groente, zuivel en vlees. Dus dat betekent een versobering van de pakketten die we kunnen aanbieden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie