FunX Amsterdam

Camera's gaan in Amsterdam controleren of scooterrijders een helm op hebben

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Camera's gaan in Amsterdam controleren of scooterrijders een helm op hebben

In Amsterdam gaat vanaf 8 november een proef in waarbij camera’s zullen controleren of scooterrijders een helm op hebben. Daarnaast kunnen bestuurders die niet op de rijbaan rijden ook een boete verwachten. Met behulp van kentekencamera’s hoopt de gemeente dat de in 2019 getroffen maatregelen beter nageleefd zullen worden.

Daling helmgebruikers

Scooters moeten sinds 2019 namelijk op de rijbaan rijden. Hierdoor zijn de bestuurders verplicht om een helm te dragen. Uit een recente meting blijkt dat slechts 54 procent van de bestuurders zich houdt aan deze maatregelen. Dit percentage is gedaald ten opzichte van vorig jaar, toen was dat percentage nog 76 procent.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kentekencamera's

Egbert de Vries, wethouder van Verkeer, laat weten aan AT5 dat het rijden op de rijbaan bijdraagt aan een leefbare en zorgeloze stad met minder ongevallen. Echter is het wel zaak om hier scherper op te controleren: ''Helaas is de naleving van deze maatregel de laatste tijd minder geworden. Daarom is het belangrijk om de handhaving een extra impuls te geven. Door vaste en later ook mobiele camera’s in de stad te gebruiken kunnen we heel efficiënt handhaven.''

Het gaat om een proef die in ieder geval een jaar gaat duren. Hiervoor zullen in eerste instantie bestaande kentekencamera’s gebruikt worden. Later komen daar ook camera’s bij die verplaatst kunnen worden.

Ster advertentie
Ster advertentie