FunX Amsterdam

Uitslag gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam: dit moet je weten

  1. Newschevron right
  2. Uitslag gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam: dit moet je weten

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen is zo goed als bekend. Bijna alle stemmen zijn geteld, maar de definitieve uitslag moet nog volgen. In totaal heeft 55 procent van de stemgerechtigden gestemd, een hogere opkomst dan in 2014.

Net als de vorige gemeenteraadsverkiezingen zijn de lokale partijen in veel gemeentes de grootste winnaars. Maar niet in Amsterdam. Daar wist GroenLinks, de partij die in veel gemeentes de grote winnaar is geworden, de meeste zetels binnen te halen, namelijk 10. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat GroenLinks de grootste partij is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

uitslag

GroenLinks neemt daarmee de plaats van D66 over, dat zakt naar 8 zetels. De VVD behaalde er 6. De PvdA leverde 5 zetels in en staat nu op 5. Ook de SP leverde flink in, de partij gaat van 6 naar 3 zetels.

De Partij van de Dieren heeft het goed gedaan en wist 3 zetels binnen te slepen. Ook nieuwkomers DENK en Forum voor Democratie behaalden er 3. De Partij voor de Ouderen, CDA, ChristenUnie en Amsterdam BIJ1 staan op 1 zetel.

Ster advertentie
Ster advertentie