FunX Amsterdam

Amsterdam komt met 'pauzeknop' voor mensen met schulden

foto: Anna Shvets
  1. Newschevron right
  2. Amsterdam komt met 'pauzeknop' voor mensen met schulden

Gemeente Amsterdam gaat een pauzeknop invoeren om te voorkomen dat de schulden van Amsterdammers hoog oplopen. Dat meldt AT5. Wanneer de pauzeknop gebruikt wordt, komen er tijdelijk geen incasso's of aanmaningen binnen totdat er een oplossing gevonden wordt.

Schulden

Volgens wethouder Moorman heeft meer dan een kwart van de Amsterdammers financiële problemen. Ze verwacht dat dit aantal alleen maar groter zal worden door de coronacrisis en wil deze mensen zo snel mogelijk helpen voordat het te laat is: “Na de vorige crisis duurde het een paar jaar voordat de golf aan schulden op ons afkwam. Mensen schamen zich en kloppen pas laat aan voor hulp, gemiddeld na vijf jaar. Iedereen voorspelt dat de schulden door corona alleen maar zullen oplopen. De urgentie is dus toegenomen en dat is reden om de aanpak van schulden te versnellen", vertelt ze.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Pauzeknop

Om te voorkomen dat schulden te hoog oplopen, voert de gemeente dus de pauzeknop in waarmee de schulden bevriezen. Dit kan erg handig zijn voor mensen met schulden, omdat iemand die zich meldt voor schuldhulp vaak nog anderhalf jaar moet wachten voordat de hulp begint. Normaal gesproken blijven de aanmaningen en de incasso's gewoon binnenstromen, maar door de pauzeknop is dat tijdelijk niet het geval.

Schuldrust

Mensen met schuld raken ook vaak het overzicht kwijt omdat ze verschillende schuldeisers hebben. De wethouder heeft voor deze mensen een regeling bedacht om het afbetalen van schulden wat overzichtelijker te maken. Mensen kunnen namelijk al hun schuld afbetalen door geld te lenen bij de Kredietbank van de gemeente. Op die manier zijn ze van hun verschillende schulden af en hoeven ze alleen nog bij de Kredietbank hun schuld af te lossen.

Ster advertentie
Ster advertentie