FunX

Des Balentien over schulden: "Ik schaamde me enorm en moest alles zelf uitzoeken"

foto: Nikki van Toorn
  1. Newschevron right
  2. Des Balentien over schulden: "Ik schaamde me enorm en moest alles zelf uitzoeken"

Des Balentien heeft diep in de shit gezeten. Héél diep. Ze had €45.000 aan schulden raakte daardoor alles kwijt: haar huis, auto én bedrijf. Inmiddels is ze officieel schuldenvrij en nu coacht ze jongeren met hun geldstruggles. Bij de FunX Debt Talk in het Paard in Den Haag vertelde ze met krachtige en vooral inspirerende woorden hoe dat haar gelukt is.

"Je leeft voor jezelf, dus schaam je niet voor wat anderen over je kunnen denken."

Van succesvolle onderneming naar schulden

"Alles wat ik heb meegemaakt is niks om me voor te schamen, maar juist m'n kracht om anderen te inspireren", begint Des haar motiverende speech. Ze begon op haar negentiende met ondernemen en was jarenlang succesvol met het organiseren van feesten. "Toen kreeg ik een auto-ongeluk en lag ik er drie maanden uit." Ze bleek haar verzekeringen niet op orde te hebben. "Toen kwam ik in een gat terecht."

Nooit geleerd

Door haar moeilijke jeugd heeft Des vanuit thuis nooit meegekregen hoe ze met geld moet omgaan. "Ik had geen idee dat ik recht had op een uitkering en wist ook niks van schuldsanering. Ik moest echt alles zelf uitzoeken. Nooit heeft iemand me uitgelegd dat je in de schulden kunt komen als je je verzekeringen niet op orde hebt als ondernemer."

Schaamte

De schaamte bij Des was enorm. Doordat iedereen een bepaald beeld van haar had als succesvolle ondernemer en artiest, was het voor Des hartstikke eng om eerlijk te zijn over haar problemen. Totdat ze besloot een video te uploaden waarin ze alles op tafel gooide. "Ik had mezelf geëxposed." Het filmpje ging viraal. "Toen zag ik in hoeveel van ons schulden hebben." Ze besloot een baantje te nemen - ook al had ze daar een hekel aan -, veranderde haar mindset en begon haar schulden aan te pakken.

"We hebben meer mensen nodig die opstaan en hun verhaal vertellen."

You can do it!

De belangrijkste boodschap die Des jongeren wil meegeven, is dat schulden niks zijn om je voor te schamen en dat je er altijd zelf uit kunt komen. "Je moet niet denken dat je iets niet kan als je het nooit geleerd hebt." Ze drukt iedereen op het hart om niet te blijven afwachten, maar zelf in actie te komen. "You gotta believe!"

Ster advertentie
Ster advertentie