FunX

Rachel (30) had €30.000 schuld, maar helpt als coach nu andere jongeren

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Rachel (30) had €30.000 schuld, maar helpt als coach nu andere jongeren

Dat schulden onder jongeren een serieus probleem zijn, is door de verschillende #opjemonnie-verhalen van FunX pijnlijk duidelijk geworden. Een op de vijf jongeren heeft namelijk problematische schulden, wat betekent dat ze het niet zelf op kunnen lossen. Rachel (30) weet er alles van. Ze had een schuld van €30.000, die ze inmiddels bijna heeft afgelost. In TopiX vertelt ze hoe ze zich nu inzet voor andere jongeren met schulden.

Opstapeling

Rachels schuld begon zoals het bij veel jongeren begint: met een studieschuld. "Daar kwam een boete van m'n OV-kaart bovenop omdat ik die te laat stop had gezet. Dat was zo'n €940." Vervolgens bleef het bedrag oplopen en daardoor raakte ze steeds verder in de shit. Op een gegeven moment kwamen er daardoor ook belastingschulden bij en zo zat Rachel uiteindelijk met tienduizenden euro's schuld opgescheept.

Eigen schuld?

Toen Rachel eenmaal had besloten om haar schulden te gaan aanpakken en schuldeisers te gaan bellen, kreeg ze vaak van hen te horen dat er weinig te regelen viel omdat er ondertussen al een jaar verstreken was. "Sommige mensen proberen met je mee te denken, maar er zijn echt veel mensen die denken: het is gewoon je eigen schuld." Inmiddels heeft ze hulp bij het aflossen, waardoor het einde nu bijna in zicht is.

Coach

Nu haar schulden bijna zijn afgelost, heeft Rachel besloten om haar ervaring in te zetten om anderen te helpen. Als coach bij ONSbank helpt ze jongeren met schulden en het voorkomen ervan. "Wij zijn van mening dat schulden meestal ontstaan doordat er op een anders levensgebied iets niet goed gaat. Bijvoorbeeld wanneer je thuissituatie niet goed is en je voor je broertjes en zusjes moeten zorgen. Schuld is vaak een uiting van een ander probleem"

Gemeente Amsterdam schiet te hulp

Een op de drie Amsterdamse jongeren tussen de 18 en 34 jaar heeft schulden. De gemeente heeft daarom besloten een deel van die jongeren te gaan helpen, door de schulden over te nemen. Deze maand start de gemeente met een proef met 170 jongeren tot 27 jaar. Zij hebben een schuld van minimaal €3000. De gemeente heeft 350.000 euro per jaar vrijgemaakt voor dit project, maar verwacht dat dit bedrag zich uiteindelijk terugbetaalt: "Het voorkomt dat ze in de bijstand blijven hangen, stoppen met een opleiding of dat ze psychische hulp nodig hebben door de schuldenstress."

Debt Talk

Heb je schulden? En lijkt het alsof er geen licht is aan het einde van de tunnel? Je bent niet de enige! Het schuldensysteem is fucked up en daarom organiseert FunX op 6 februari een Debt Talk in het Paard in Den Haag. Verschillende betrokkenen delen hun verhalen on stage: van jongeren met schulden en andere ervaringsdeskundigen tot beleidsmakers en deurwaarders. Ook special guests Qucee, Des Balentien en Bart van Houten (Van Klasse) zijn aanwezig.

Ster advertentie
Ster advertentie