Up 2 Date

Ademruimte voor mensen met schulden bij het CJIB

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Ademruimte voor mensen met schulden bij het CJIB

Heb jij boetes die je niet kunt betalen door grote schulden? Dan kan je vanaf 1 april ademruimte krijgen. Het kabinet gaat een zogenoemde noodstopprocedure invoeren bij het Centraal Incassobureau (CJIB), zodat voorkomen kan worden dat mensen boete op boete blijven opstapelen. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming heeft dat vandaag aangekondigd.

Adempauze

De adempauze gaat gelden voor verkeersboetes en boetes die opgelegd zijn door het OM of door rechters. De pauze duurt in eerste instantie maximaal vier maanden. Tijdens die noodstop moet degene met schulden zich bij de gemeente melden voor schuldhulpverlening. Dan kan de adempauze met acht maanden worden verlengd en moet de boete (in termijnen) worden afbetaald. Worden afspraken niet nagekomen, dan kan de noodstop worden beëindigd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Leven weer op de rails krijgen

“Het innen van boetes hoort op een verantwoorde en fatsoenlijke manier te gebeuren", zegt de minister. "Wie de verkeersregels overtreedt en een boete krijgt, moet uiteraard op de blaren zitten. En wie niet betaalt, riskeert een verhoging. Maar mensen die wel willen betalen, maar vanwege problematische schulden niet kunnen, moeten we niet onnodig dieper in de problemen brengen. Met deze nieuwe procedure snijdt het mes aan twee kanten. Het punitieve karakter van boetes blijft overeind staan. Maar we bieden mensen ook een kans om met schuldhulpverlening hun leven weer op de rails te krijgen."

Samenwerking

De noodstopprocedure is het afgelopen jaar ontwikkeld door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in samenwerking met het CJIB, de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG), Divosa, de NVVK (branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren) en de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Haarlem, Tilburg en Deventer.

Ster advertentie
Ster advertentie