FunX Amsterdam

Burgemeester Halsema: "Het zou goed zijn als Rutte excuses aanbiedt voor slavernijverleden"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Burgemeester Halsema: "Het zou goed zijn als Rutte excuses aanbiedt voor slavernijverleden"

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, die woensdag 16 maart plaatsvinden, spreekt politiek verslaggever Zakaria Taouss van FunX met verschillende burgemeesters. Een daarvan is Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam. Ze vertelt onder meer wat er gedaan moet worden voor een veiligere stad, wie haar favoriete urbanartiesten zijn en wat haar kijk is op het aanbieden van excuses voor het slavernijverleden.

Quote

Over zo'n groot onrecht kun je niet zeggen: 'Het is te lang geleden of te ver weg'. Je moet erkennen dat onrecht geen tijdslimiet kent.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Baas van de stad?

Bij burgemeesters bestaat al snel het beeld dat ze de baas van de stad zijn. Maar is dat ook echt zo en hoe denkt Halsema daarover? "De stad, en zeker Amsterdam, kent geen baas, behalve de mensen zelf", vertelt ze. "Ik probeer wel leiding te geven en bij te dragen aan een betere stad."

Onveilig gevoel in Amsterdam

Over het bijdragen aan een betere stad kreeg Halsema een luisteraarsvraag van de 25-jarige Ilina. Zij voelt zich als vrouw 's avonds vaak heel onveilig in Amsterdam en vroeg zich af of er meer aandacht aan kan worden besteed. "Het is een groot probleem en ze heeft groot gelijk", antwoordt Halsema. "Meiden en vrouwen moeten zich op straat altijd veilig kunnen voelen. Het grote probleem is dat we dit niet alleen met de politie kunnen oplossen. Dit is een probleem dat eerst door de samenleving zelf moet worden opgelost."

Daarvoor heeft Halsema een belangrijke boodschap aan alle jongens en mannen: "Gedraag je op straat tegen vrouwen. Zorg dat ze vrije ruimte hebben en zich veilig voelen op straat. En bedenk als je een vrouw intimideert wat jij ervan zou vinden als het bij je zus of moeder zou gebeuren."

Excuses slavernijverleden

Ook het slavernijverleden komt aan bod in het interview. Zo was Halsema de eerste Nederlandse burgemeester die haar excuses aanbood voor het slavernijverleden. Maar heeft ze vertrouwen dat premier Mark Rutte dit ook zal doen? "Het gekke is dat het nieuws in Nederland kleiner was dan dat het internationaal was. Dat zegt wel iets over dat Nederland nog niet zo ver is. Rutte maakt weinig aanstalten tot nu toe. Het zou wel heel erg goed zijn. Over zo'n groot onrecht kun je niet zeggen: 'Het is te lang geleden of te ver weg'. Je moet erkennen dat onrecht geen tijdslimiet kent."

Stemmen is een cadeautje

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan en op 16 maart is het mogelijk om je stem uit te brengen. Toch denken veel mensen erover na om niet te stemmen. Tegen die mensen wil Halsema zeggen: "Dat vind ik heel erg onverstandig. Het is een recht dat je hebt gekregen, een cadeautje, waarvoor in heel veel landen wordt gevochten om dat te mogen hebben. Het is zo belangrijk: voor als je beter wilt wonen, je veiliger wilt voelen in je stad of als je goed onderwijs wilt. Laat je stem horen. Ook al voelt het soms machteloos of onbetekenend, bedenk dan: machteloos ben je pas als je geen recht hebt om te stemmen."

Stress jongeren verminderen

Halsema sprak ook over de mentale gezondheid van jongeren, die in de afgelopen jaren is verslechterd. Op de vraag wat zij hier aan gaat doen, antwoordde de Amsterdamse burgemeester: "Ik denk dat het ontzettend belangrijk is dat de stress van jongeren wordt verminderd. De stress om snel aan het werk te gaan of af te studeren. Ik denk dat jongeren recht hebben op goede inkomens en woningen en dat ze voldoende vrije tijd moeten kunnen hebben."

Cho, Fresku en Yade Lauren

Er was ook nog ruimte om over muziek te praten. Want naar welke urbanartiesten luister Halsema eigenlijk? "Cho ken ik vooral door mijn kinderen en omdat ik af en toe contact heb met Top Notch", vertel ze. Waar Halsema zelf graag naar luistert zonder dat het wordt opgedwongen door haar kinderen is Fresku. "Die vind ik echt heel goed. Hij is ongelooflijk kritisch en voor niemand bang. Daar houd ik heel erg van." Ook van Yade Lauren is Halsema groot fan: "Ze heeft een liedje gemaakt die 'Papa' heet. Daar luister ik altijd in de auto naar en dan moet ik altijd janken."

Ster advertentie
Ster advertentie