Up 2 Date

Historisch: Halsema biedt excuses aan voor Amsterdams slavernijverleden

  1. Newschevron right
  2. Historisch: Halsema biedt excuses aan voor Amsterdams slavernijverleden

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft vandaag tijdens Keti Koti excuses aangeboden voor de rol die de stad had tijdens het slavernijverleden. Een historische gebeurtenis, aangezien Amsterdam de eerste stad is die officiële excuses aanbiedt voor het slavernijverleden.

Excuses

"Voor de actieve betrokkenheid van het Amsterdamse stadsbestuur bij het commerciële systeem van koloniale slavernij en de wereldwijde handel in tot slaaf gemaakten bied ik, namens het college van burgemeester en wethouders, excuses aan", zei de burgemeester tijdens de nationale herdenking van het slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onderzoek naar rol stadsbestuur

Twee jaar geleden besloot een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad al dat de excuses er moesten komen. Halsema wilde eerst een onderzoek uit laten voeren om te ontdekken op wat voor schaal het stadsbestuur precies betrokken was bij de slavenhandel.

"Dat onderzoek toont aan dat die betrokkenheid vanaf het einde van de zestiende eeuw tot ver in de negentiende eeuw direct, wereldwijd, grootschalig, veelzijdig en langdurig was", liet Halsema tijdens haar speech weten.

'Verzoening rond een gedeeld verleden'

Halsema benadrukte dat "geen enkele nu levende Amsterdammer schuld heeft aan dat verleden". Daar voegde ze aan toe: "Maar als bestuur nemen wij wel onze verantwoordelijkheid hiervoor. [...] Wij streven naar een rechtvaardige omgang met onze geschiedenis. Verzoening rond een gedeeld verleden maakt ruimte voor onze gezamenlijke toekomst."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Andere steden

Rotterdam overweegt ook excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. Daarover volgt eind dit jaar een besluit. Ook Utrecht is hierover in gesprek. Den Haag maakte deze week bekend een onderzoek te starten naar het slavernijverleden van de stad.

Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. Jaarlijks wordt tijdens Keti Koti de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht. Maar zolang de overheid 1 juli niet erkent als nationale vrije dag, neemt Nederland ook geen verantwoordelijkheid voor deze gedeelde geschiedenis. FunX vindt het daarom tijd om 1 juli te erkennen als officiële vrije dag en startte een petitie, die momenteel bij de Tweede Kamer ligt. Meer weten? Ga naar de actiepagina!

Ster advertentie
Ster advertentie