FunX

Lancering campagne 'Elk jaar vrij op 1 juli, niet alleen dit jaar'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Lancering campagne 'Elk jaar vrij op 1 juli, niet alleen dit jaar'

Op 1 juli is het weer tijd voor Keti Koti ofwel Dia di Abolishon. Op deze speciale dag wordt door heel het land de afschaffing van de slavernij herdacht. Daarnaast wordt ook de vrijheid gevierd. Dit jaar valt Keti Koti op een zaterdag, wat betekent dat veel mensen vrij zullen zijn op die dag, maar het mooiste zou natuurlijk zijn als 1 juli altijd een nationale vrije dag zou zijn. Met de campagne 'Elk jaar vrij op 1 juli, niet alleen dit jaar' zet FunX zich wederom in om van Keti Koti een erkende nationale feest- en herdenkingsdag te maken.

Terugblik

Twee jaar geleden lanceerden FunX, Stichting Nederland Wordt Beter en The Black Archives een petitie om te eisen dat Keti Koti wordt erkend als nationale feestdag. Op 6 juli 2021 werd de petitie - die door ruim 62.000 mensen werd ondertekend - overhandigd aan de Tweede Kamer in Den Haag. Twee jaar later geven steeds meer bedrijven hun personeel vrij op 1 juli en is er bijna een meerderheid in de Tweede Kamer, als we het CDA meekrijgen tenminste.

Brief sturen naar CDA

Om een meerderheid te behalen zijn FunX, Stichting Nederland Wordt Beter en The Black Archives een nieuwe campagne gestart waarbij jouw hulp goed van pas komt. Kom met ons in actie en stuur samen met ons deze brief naar de CDA-fractie met de oproep: 'Ik wil elk jaar vrij op 1 juli, niet alleen dit jaar'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bewustwording vergroten

Om de bewustwording omtrent Keti Koti verder te vergroten, kun je nog altijd een brief sturen naar je werkgever waarin je aangeeft vrij te nemen op 1 juli. Daarnaast kun je een bijdrage leveren aan de campagne door hier een foto van jezelf te uploaden en deze te delen via social media.

FunX op het Museumplein

Zoals ieder jaar kun je in aanloop naar en tijdens Keti Koti samen met FunX de afschaffing van de slavernij herdenken en vieren. Zo is FunX aanwezig bij de viering van Keti Koti op het Museumplein in Amsterdam waarbij luisteraars en kijkers worden meegenomen in de herdenking van de afschaffing van de slavernij. Daarnaast host FunX een eigen stage tijdens het Keti Koti Festival. Tussen 13.00 en 22.00 vier je met verschillende FunX-dj’s de vrijheid. Ten slotte host Fernando een FunX-blok op de main stage van het evenement, waar je tussen 20.30 en 22.00 kan genieten van optredens van onder anderen Jayh (met band), Chivv en Dylisa.

#1julivrij

Op 1 juli 1873 (formeel op 1 juli 1863) werd de slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. Jaarlijks wordt tijdens Keti Koti of Dia di Abolishon de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht. De gevolgen van het koloniale verleden werken nog altijd door in het heden en zijn de oorzaak van de huidige ongelijkheid in de samenleving. Daarom zou iedereen een vrije dag moeten krijgen op 1 juli. Krijg jij nog geen vrij? Kom met ons in actie en stuur een brief naar de CDA-fractie. Meer informatie vind je op FunX.nl/1juli.

Ster advertentie
Ster advertentie